dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Den nye 2025-indsatsplan mod jordforurening ses i Region Midtjylland som væsentlig for at beskytte jord og grundvand mod forurening.
Niels Åge Skovbo

Plan for indsats mod jordforurening i Midtjylland på plads

Region Midtjylland søger midler til at håndtere PFAS-forurening og fortsætter indsatsen mod jordforureninger for at beskytte grundvandet.
23. JAN 2025 16.06

MIDTJYLLAND: Regionsrådet i Region Midtjylland har godkendt den såkaldte indsatsplan for jordforurening 2025, der skal sikre beskyttelse af jord og grundvand og skabe tryghed i forbindelse med forurenede borgere, oplyser regionen.

Planen bygger videre på handleplanen for 2020-2025 og beskriver, hvordan regionen fortsætter arbejdet med at beskytte jord og grundvand mod forurening. Samtidig fokuserer planen på at skabe tryghed for borgere, der bor på forurenede grunde, gennem undersøgelser, oprensning og overvågning, lyder det fra regionen.

– Indsatsen mod jordforurening er afgørende for at beskytte vores grundvand og miljø og for at sikre tryghed for de borgere, der er berørt af forurenede grunde. Med indsatsplanen for 2025 bygger vi videre på en solid ramme og tager ansvar for fremtidens udfordringer, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Tusindvis af forurenede grunde

Ifølge regionen findes der i midtjylland tusindvis af forurenede eller potentielt forurenede grunde, som kan true miljøet og menneskers sundhed.

Regionen prioriterer fortsat arbejdet med store generationsforureninger som Høfde 42 og Cheminova-grunden, der kræver langsigtede løsninger. 

Derudover viderefører den nye plan indsatsen med kortlægning, afværgeprojekter og teknologisk udvikling, oplyses det.

Puljemidler til indsats mod PFAS

Region Midtjylland kan, som del af den nationale PFAS-handlingsplan, søge om op mod 16 mio. kr. frem mod 2027. Midlerne her skal bl.a. bruges til at håndtere en PFAS-forurening i Skanderborg Kommune på Søballe Losseplads, som regionen betegner som "betydende".

Søballe Losseplads, hvor en tidligere tæppefabrik deponerede PFAS-holdigt affald i 1970’erne, har indgået i regionens arbejde gennem flere år. De ekstra midler giver mulighed for at tage vigtige skridt mod en håndtering af den alvorlige forurening, 

– PFAS-forurening er en stor udfordring, som vi tager meget alvorligt. Med indsatsplanen og de ekstra midler fra den nationale pulje kan vi fortsætte arbejdet med at beskytte vores miljø og sikre tryghed for borgerne, siger formand for udvalget for regional udvikling, Bent B. Graversen (V).

- Søballe Losseplads er et godt eksempel på, hvordan vi gør en ekstra indsats for at håndtere alvorlige og komplicerede forureninger, siger han.

Puljemidlerne kan også komme til at dække en indsats på Krarupsvej i Herning, hvor der tidligere lå en forkromningsvirksomhed. Regionen afslutter i øjeblikket undersøgelser af området og vurderer, om der er behov for en yderligere indsats.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/plan-for-indsats-mod-jordforurening-i-midtjylland-paa-plads

GDPR