dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Projektkonkurrence afgjort: Folketinget skal have ny underjordisk besøgsindgang

Cobe skal sammen med Arcgency, Drachmann Arkitekter og Sweco Danmark, stå for at restaurere og omdanne Rigsarkivets tidligere bygninger på Slotsholmen og etablere en ny underjordisk besøgsindgang fra Rigsdagsgården.

Folketinget skal have en ny besøgsindgang i Rigsdagsgården samt et besøgscenter. Visionen bag projektet er at skabe nye og bedre rammer for et åbent, tilgængeligt og engagerende folkestyre, hvor der er flere aktiviteter for borgerne. Der er tale om det største byggeprojekt i Folketinget siden Christiansborgs genopbygning i 1928.

Udover at åbne Folketinget for flere besøgende skal projektet også forbedre rammerne for det parlamentariske arbejde og skabe moderne parlamentariske faciliteter, såsom udvalgsværelser og arbejdspladser.  

Udbuddet om opgaven, som blev igangsat af Bygningsstyrelsen, blev gennemført som en projektkonkurrence med henblik på at tildele en totalrådgiveraftale baseret på udbud med forhandling. Derfor har fem prækvalificerede hold siden august 2023 arbejdet med at komme med forslag til, hvordan Folketingets fremtidige rammer kan se ud. 

Projektkonkurrencen sluttede torsdag, og det er et team bestående af Cobe i samarbejde med Arcgency, Drachmann Arkitekter & Sweco Danmark, som har vundet opgaven med projektet "Fremtidens Folketing", der skal forbinde Rigsarkivets tidligere bygninger og Christiansborg Slot. Det oplyser Bygningsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Folketinget er vores allesammens, og annonceringen af vinderforslaget markerer et vigtigt skridt i retning af at åbne Folketinget for endnu flere besøgende. Det er et ambitiøst svar på Folketingets ønske om at have et levende folkestyre og gøre politik interessant og engagerende for flere – også mange år frem i tiden, siger Folketingets Formand, Søren Gade (V), som også var en del af dommerkommitéen for projektkonkurrencen. Han fortsætter:

- Nu skal vi arbejde videre med projektet, så vi kan få et godt grundlag at træffe den endelige beslutning på. 

Inspiration fra oldtidens tingsted

Vinderforslaget fra Cobe, Arcgency, Drachmann Arkitekter og Sweco Danmark tager udgangspunkt i et narrativ omkring oldtidens tingsted.

"Med reference til tingstedets runde stensætning og Folketingssalens cirkulære opstilling markerer et cirkulært ankomstrum sig i Rigsdagsgården som et nyt element i byrummet. Det cirkulære ankomstrum er udformet som en amfitrappe. I midten skal der stå et stort træ – "folkets træ", lyder en del af beskrivelsen af projektet. Denne grund idé har altså skabt begejstring hos dommerudvalget.

- Vinderforslaget er meget vellykket, både hvad angår arkitektur og funktion. Besøgsindgangen i Rigsdagsgården, inspireret af det danske historiske tingsted, byder besøgende velkommen, og der er skabt en god sammenhæng mellem Rigsarkivets tidligere bygninger og Christiansborg, så den atmosfære og aktivitet, der kendetegner Folketinget, også afspejles i de nye rammer, udtaler fagdommerne Natalie Mossin, Rosa Lund og Torben Nielsen.

Hos Cobe er der stor stolthed over at være en del af det team, som har landet opgaven, som stifter af Cobe og arkitekt Dan Stubbergaard kalder for en af "de helt store".

- Vi er enormt stolte over, at vi skal være med til at skabe rammerne for fremtidens Folketing. Som arkitekt er der ikke en mere inspirerende opgave end at få lov at arbejde med de fysiske rammer om vores folkestyre. Der er en helt enorm kulturarv, som vi skal værne om, og samtidig skal vi skabe noget nyt til danskerne, som lukker dem ind og får dem til at mærke demokratiet og dets historie og vise vores folkestyre, når det er bedst.

Rigsdagsgården vil allerede i foråret 2024 blive omdannet til byggeplads, hvor arkæologiske forundersøgelser vil blive indledt. Derfor er det først om nogle år, at byggeprojektet forventes at begynde.

 

amp

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.