dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Regeringen vil afsætte penge til at lukke Pusher Street
Københavns Politi lukkede i november Pusher Street midlertidigt som led i det igangværende arbejde, der på sigt skal føre til en permanent lukning af hashhandlen i Pusher Street på Christiania.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen vil afsætte penge til at lukke Pusher Street

Kommunen og Christiania selv skal også bidrage økonomisk til at få lukket Pusher Street, som vi kender den i dag.

KØBENHAVN: Regeringen vil – under forudsætning af, at også Københavns Kommune og Fonden Fristaden Christiania bidrager til finansieringen – afsætte 14,3 millioner kroner til at medfinansiere første fase af en forandringsplan for Pusher Street, oplyser Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Forandringsplanen er et afgørende skridt mod en endegyldig lukning af Pusher Street, som vi kender den i dag. Det fysiske miljø skal ændres, og det er en vigtig forudsætning for at gøre op med den organiserede hashhandel i området.

Planen bakkes op af regeringen med en væsentlig økonomisk håndsræning samt en stærk tro hos justitsministeren og ældreministeren på, at den ulovlige hashhandel snart er forbi og på, at der kan skabes et Christiania uden Pusher Street.

- Hvis vi skal lykkes med en permanent lukning, er det afgørende med en fysisk forandring af området, der sikrer et mere trygt miljø og tiltrækker nogle andre gæster end dem, der besøger Pusher Street i dag. Regeringen er klar – både med politiske tiltag og nu også med økonomisk opbakning. Så snart Københavns Kommune og Christiania er klar, kan vi sætte gang i forandringen af området og få lukket Pusher Street én gang for alle, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

For ældreminister Mette Kierkgaard (M) har store forventninger:

- Jeg tror på et fremtidigt kreativt og fredeligt Christiania uden den skygge, som Pusher Street i dag kaster over området. Regeringen bakker op om planerne for en varig, fysisk forandring, og det kommer nu tydeligt til udtryk ved, at vi vil afsætte 14,3 mio. kr. til første fase af forandringsplanen. Derfor har jeg store forventninger til, at både Christiania og politikerne i Københavns Kommune også følger trop med beslutninger om medfinansiering, så vi snart får de første fysiske forandringer at se på Pusher Street, siger hun.

En positiv stemning

I sidste uge traf Christiania beslutning om at anmode Københavns Kommune om penge til at finansiere de fysiske ændringer, skrev TV 2 Kosmopol.

- Vi har ikke særlig mange penge på kistebunden, og Københavns Kommune har givet udtryk for, at de vil hjælpe, sagde talsperson for christianit-initiativet "Nok er nok" Klaus Danzer.

- Der er en positiv stemning hos alle parter om, at det kan lykkes. Jeg regner med, at vi får en pose penge, så vi kan gennemføre de her ændringer, som vi snakker om.

Kommunen er med

Københavns Kommune har indtil videre afsat to millioner kroner, fortæller overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

- De penge er blandt andet gået til at hjælpe christianitterne med, at der er faglighed bag de planer, der er lagt frem. Nu skal vi realisere de planer i fællesskab.

Hun kalder det en "en kæmpe gave til hele København", at staten nu leverer et beløb på 14,3 millioner kroner.

- Det er min forventning, at vi også vil finde et tilsvarende beløb i den kommende tid, så vi kan gå i gang med planerne for at omdanne og lukke Pusher Street permanent, siger overborgmesteren.

Hun håber, at første fase af planen kan gå i gang "hurtigst muligt".

- På kort sigt skal vi grave Pusher Street op og sætte gang i de dele af planen, der ligger ligefor. På længere sigt har christianitterne også planer for, hvordan man bygger ting, der gør Christiania til et kreativt område. Nogle af de planer er der ikke fuld finansiering for endnu, men det må vi arbejde sammen om. Måske der også er fonde, der vil være med, men det er for tidligt, hvordan fase to og videre skal finansieres.

I januar sagde Peter Hummelgaard, at Pusher Street vil blive permanent lukket i løbet af 2024.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.