dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Region Syddanmark vil have de unge til at vælge samkørsel

Det skal være lettere for unge i Syddanmark at køre sammen til og fra skole. Derfor ruller regionen nu en treårig samkørselsindsats ud på 15 ungdomsuddannelser.

SYDDANMARK: Når de unge i Region Syddanmark skal frem og tilbage til deres ungdomsuddannelser, sker det alt for ofte i bil. Det sker også for ofte, at de unge ikke har andre med i bilen end dem selv, skriver regionen.

Der er da også sket en udvikling i hvor mange unge der tager bilen til og fra skole. Ifølge DTU’s nationale transportvaneundersøgelse steg andelen af unge, der tager bilen til/fra ungdomsuddannelsen i Region Syddanmark fra 19 pct. i 2010 til 36 pct. i 2019. 

Nu har regionsrådet afsat 1,45 mio. kr. til en tre-årig indsats der skal få flere unge til at vælge samkørsel, så flere kører med hinanden og færre biler kommer ud på vejene. I indsatsen deltager 15 ungdomsuddannelser og Region Syddanmark har også indgået et partnerskab med samkørselvirksomheden Nabogo, så de unge får stillet en gratis samkørselsapp til rådighed.

Mere "nice"

- Vi ved, at bilen for mange unge er et mere ”nice” transportmiddel end fx bussen eller cyklen, men det er ikke godt for klimaet eller trængslen på vejene, at mange tager køreturen alene, siger Michael Nielsen (K), der er formand for Udvalget for Regional Udvikling.

- Samkørsel skal være nemt og attraktivt for de helt nye bilister, og vi håber, vores indsats kan være med til at skabe grønnere transportvaner, som de unge kan tage med sig i voksenlivet. Hver gang to bilister finder sammen og deler en køretur, er der én bil mindre på vejene og dermed mindre CO2-udledning, fortsætter han.

I løbet af de tre år, som samkørselsindsatsen på ungdomsuddannelserne strækker sig over, skal Region Syddanmark og Nabogo desuden indsamle data om samkørsel blandt unge. Den indsamlede viden om potentialer og udfordringer skal være med til at kvalificere regionens fremtidige indsatser på mobilitetsområdet. 

lal

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.