dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Relanceret databank kan give færre forespørgsler til kommunerne

Danmarks Arealinformation er blevet genopbygget fra bunden, så den er langt mere intuitiv.

Platformen Danmarks Arealinformation relanceres i en langt mere brugervenlig udgave, så alle let kan finde viden om lokalmiljøet, oplyser Danmarks Miljøportal. Det sker for at demokratisere adgangen til information om Danmarks geografi. 

Nu kan man se alt fra lokalplaner til jord- og luftforurening, miljørapporter, fredede områder, artsforekomster og en masse andre informationer om den danske geografi fra én og samme platform. Søger du direkte på en adresse, er jordforureningsattesten fx tilgængelig.

Alle har i teorien haft adgang før, men det er hovedsageligt professionelle og borgere med gode it-færdigheder, der har brugt platformen, fordi det tidligere har været et avanceret redskab. Nu er den geografiske databank genopbygget fra bunden, så den er langt mere intuitiv at benytte, for at udvide adgangen til viden om den danske geografi og miljø.

Borgere får størst gavn

Ejendomsmæglere, rådgivende ingeniører, byplanlæggere, landmænd, landinspektører, borgere og andre, der arbejder med arealforvaltning i den offentlige sektor, bruger i forvejen tjenesten flittigt.

Reno Lindberg, der er specialkonsulent i teknik- og miljøafdelingen i Silkeborg, har været med i styregruppen for Danmarks Arealinformation og mener, at den nye version af platformen især vil gavne borgere, der får nemmere ved at finde de informationer, de leder efter, og får også vækket nysgerrigheden undervejs.

Det bliver ifølge ham også nemmere for kommunerne at vejlede borgere med spørgsmål til deres lokalområde. 

- Selvom nogle borgere vil foretrække at få papir udleveret, så vil vi i flere tilfælde kunne tage et screenshot eller sende et link til det ønskede objekt – f.eks. en lokalplan – og det kan måske mindske antallet af forespørgsler til kommunen, i takt med at flere opdager at platformen findes, siger Reno Lindberg.

Kan sætte fart på beslutningsprocesser

KL fremhæver, at let adgang til nationale data om arealer har flere fordele:

- Der er planer for mere end 140 procent af det danske areal. Denne overbooking gør, at vi har brug for let dataadgang – også til de mange tværkommunale og nationale data om arealer, siger Troels Garde Rasmussen, der er teamleder i KL. 

Danmarks Arealinformation sammenstiller i dag data fra 370 datasæt fra 19 forskellige myndigheder. Før var der data i 223 forskellige kortlag. Platformen er udviklet og drevet af det fællesoffentlige datasamarbejde Danmarks Miljøportal. 

Danmarks Arealinformation kan findes på https://danmarksarealinformation.miljoeportal.dk/ 

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.