Udrulningen af fjernvarme i Danmark stagnerer, det viser en analyse fra Dansk Fjernvarme. Siden januar 2022 er der blevet udfaset 70.000 gasfyr i Danmark.
I 4 ud af 5 tilfælde skyldes det, at boligen har fået fjernvarme. Men tempoet kan ikke fortsætte, så længe der politisk sås tvivl om, hvorvidt regeringen har tænkt sig at fastholde målet om en udfasning af private gasfyr inden 2035, mener Dansk Fjernvarme.
I 2023-2024 er der blevet aflyst projekter for 33.000 private gaskunder, pga. af dårlig projektøkonomi eller manglende tilslutning
Derfor har de nu udgivet et udspil med fem forslag, der skal fremskynde udfasningen af gasfyr:
- Varsel om lukning af gasnettet i godkendte fjernvarmeområder
- Samfundsøkonomiske kommunale varmeplaner
- Varsel om lukning af gasnettet i områder med potentiale for fjernvarme
- Krav om samfundsøkonomi i projektforslag ophæves
- Nedlukning af lokale gasnet ved kommunal varmeplan
- Der er stadig naturgas i ledningsnettet, og hvis vi skal have det helt ud af rumopvarmningen, kræver det en fornyet fokus på målene i klimaaftalen fra 2022, der skal give boligejerne klar besked, så vi får udfaset den fossile gas i rumopvarmningen, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Folketinget snakker om det i 2026
Brancheorganisationen har flere gange langet ud efter den manglende politiske vilje til at sætte en slutdato for udfasningen af gasfyr til privat opvarmning. Det samme har borgmestre fra 25 kommuner og en bred alliance fra energisektoren.
Breve til klima-, energi- og forsyningsministeren
Borgmesterbreve til ministeren
25 borgmestre har i løbet af 2024 sendt breve til klima-, energi- og forsyningsministeren med opfordringer om:
- at genbekræfte den politiske aftale om fuld udfasning af gas til boligopvarmning i 2035.
- at der ikke bør være tvivl hos danskerne om, at regeringen er fast besluttet på at udfase gassen.
- at der er brug for at sende et klart og tydeligt politisk signal om, at det ikke er muligt at forblive på individuel gasopvarmning uagtet, at den resterende gas måtte være grøn på et tidspunkt.
Kommunerne er Dragør, Esbjerg, Vejen, Vejle, Tårnby, Odense, Nordfyns, Hedensted, Stevns, Gribskov, Varde, Køge, Slagelse, Næstved, Vordingborg, Lejre, Holbæk, Kalundborg, Roskilde, Middelfart, Sønderborg, Fredericia, Rudersdal, Helsingør og Allerød.
En samlet sektor
I foråret 2024 sendte en bred alliance brev til klima-, energi og forsyningsministeren om:
- at melde klart ud til de danske gasfyrsejere, at slutdato på gas til rumopvarmning er senest i 2035
- give Evida hjemmel til afkobling, hvorefter alle gaskunder i landet i løbet af 2026 modtager varsel om lukning af gasnettet.
Afsenderne var Dansk Fjernvarme, Green Power Denmark, Concito, Rådet for Grøn omstilling, Synergi, Tekniq-Arbejdsgiverne, Intelligent Energi og Varmepumpeindustrien.
Kilde: Dansk Fjernvarme
Den seneste Klimafremskrivning vurderer, at der i 2035 vil være 94.000 gasfyr i Danmark. Til sammenligning er der på nuværende tidspunkt cirka 274.000 private gasforbrugere i Danmark. Det fald Klimafremskrivningen forudser, har man svært ved at se for sig hos Dansk Fjernvarme.
"Skal vi nå bare i nærheden af denne ambition, så kræver det en yderligere og målrettet indsats med fornyet planlægning, klar besked om fremtidens varmeforsyning og lettere udrulning af fjernvarme, skriver Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme i udspillet.
Til TV2 siger klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, at kommunernes opgave er at oplyse borgerne om, at der er mulighed for at etablere fjernvarme de steder, hvor det giver mening rent økonomisk.
- Først i 2026 skal vi i Folketinget diskutere, hvordan vi kommer hen til målsætningen om en fuld udfasning af gas inden 2035. Indtil det er på plads, skal kommunerne sørge for at gøre det klart for borgerne, om der kommer fjernvarme til en attraktiv pris eller ej, siger ministeren til mediet.
Ministeren bekræfter ikke overfor mediet, at kommunerne kan fortælle borgerne, at gassen udfases inden 2035, men siger derimod at "kommunerne kan læne sig op ad, at vi i 2026 skal diskutere vejen til det mål."
MBH
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.