dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Skimmelsvamp og udskiftning af 17 km alu: Supersygehus undgår skrækscenarie

Problemerne på Nyt Aalborg Universitetshospital er ikke så grelle som frygtet. Voldgiftssager skal placere ansvar.
25. JUN 2024 14.35

NORDJYLLAND: - Vi har i dag inviteret jer ud, fordi vi har gode nyheder, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V) på et pressemøde om Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU) tirsdag. 

- Vi undgår drastiske tiltag som at skifte kilometer af vandrør eller at hive facaden ned. Alu-båndene og murkronen skal dog udskiftes, siger han. 

Der er tale om 17 kilometer alubånd på facaden, der skal rykkes af, da de trækker vand ind. Det vil tage 6-12 måneder at udskifte den, siger projektdirektør Asger Schou.

Tidligere har det været fortalt, at vand i flere år havde hobet sig op inde i væggene på hospitalsbyggeriet, og at vandet stod ud i lokalerne og operationsstuerne. 

Derfor er der taget 108 skimmelsvampsprøver, og i 23 af dem er der konstateret skimmelsvamp. Selv siger regionsrådsformanden, at det ikke er et katastrofelignende niveau. 

Der er derudover indkaldt en skimmelsvampekspert til et møde, hvor man skal snakke om, hvordan man kommer svampen til livs. 

Andres fejl

Regionsrådsformanden siger, at de fejl, der er i byggeriet, ikke er "vores", men at "andre har lavet fejlene". 

Der er derfor verserende voldgiftssager i gang, der skal få nogle af de penge ind, som regionen er nødt til at bruge på at udbedre fejl på facader, vandrør og skimmelsvamp.

Det er sager om erstatning mod entreprenørerne MT Højgaard A/S og A.S. Facader, rådgiverkonsortiet Indigo og byggeledelsen Niras A/S for syn og skøn, skriver TV2 Nord.

- Det er stadig forventningen, at sygehuset bliver taget i brug i anden halvdel af 2026, konstaterer Mads Duedahl. Han siger, at man kan nøjes med udbedringer for omkring 20 til 25 mio. kr., samtidig med at det ikke kommer til at udgøre en risiko for tidsplanen.  

Sammenlagt har byggeriet af NAU overskredet budgettet med 1,4 mia. kr. Supersygehuset skulle efter den oprindelige plan have stået klar tilbage i 2020, meddeler Nordjyske

mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.