dknyt
dkhavenergi
dkvindkraft
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Småproblemer med at løbe nye affaldsordninger i gang
Marius Pedersen overtog indsamlingen af dagrenovation i Fredericia 1. juli i år i nye beholdere med to kamre.
Foto: Søren Gylling, Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Småproblemer med at løbe nye affaldsordninger i gang

Knækkede håndtag og ligeglade lejere er blandt børnesygdommene.

De fleste forandringer giver startproblemer, og det gælder også den indførelse af ny affaldssortering, som alle kommuner er i gang med eller på vej med.

I Sønderborg er det næsten et år siden, man gik i gang med at indsamle i ti fraktioner. Det er gået godt, blandt andet indsamler man nu næsten halvt så meget plastic hver måned, som man tidligere gjorde på et helt år. Men på et område halter det, nemlig i boligforeningerne, skriver TV Syd.

Ifølge projektleder Malene Wullf er der behov for en ekstra informationsindsats i disse områder, blandt andet fordi en del af beboerne kommer fra lande, hvor der er ikke er tradition for affaldssortering. Derfor sætter man nu gang i en kampagne i områderne med konkurrencer om biografbilletter og en lille kaffebil med gratis kaffe.

- Vi prøver at tage den positive vinkel. Ikke for mange hævede pegefingre og skældud, siger hun til tv-stationen.

Kø ved telefoner

I Fredericia har man i mange år indsamlet de fleste af de ti fraktioner, som fremover bliver standard landet over, men fra 1. juli skulle borgerne også sortere madaffald og restaffald hver for sig i to kamre, og samtidig fik kommunen ny renovatør. Det gav kø ved telefonerne, fordi nogle ikke fik deres spande som ventet, og det var svært at finde de nye tømningsdage, berettede Fredericia Dagblad i sommer.

Siden er et nyt problem stødt til, nemlig knækkede håndtag på en del affaldsbeholdere, fordi indsamlingsbilen har været fejlindstillet, oplyser affaldschef Kim Ankjær Nielsen til Fredericia Dagblad. De skal nu skiftes ud på renovatørens regning.

Først om et par måneder skal boligforeninger og udlejere også have opdeling i mad- og restaffald, og her vil viceværter og ejendomsfunktionærer blive inviteret til en snak om, hvordan det bedst kan fungere, oplyser formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) til avisen.

ak