dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Smartere bygningsdrift skal spare 3 mio. i Skanderborg

Kommunen vil samle vedligeholdelsen af alle kommunens bygninger.

SKANDERBORG: Samling af bygningsdriften skal styrke kvaliteten og give pedeller og servicepersonale bedre muligheder for at specialisere sig, og samtidig skal det give både en klimamæssig og økonomisk gevinst.

Det er i hvert fald ambitionen i Skanderborg, som nu sætter gang i en analysen af potentialet ved at samle bygningsdriften.

I dag er kommunens bygningsdrift delt mellem den centrale afdeling Kommunale Bygninger, der har ansvar for bl.a. udvendigt vedligehold, og de enkelte kontraktholdere, der har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse, rengøring og udearealer.

Ved at samle driften forventer kommunen at opnå en professionalisering, som kan reducere både energiforbrug og udgifter til akut vedligehold af bygninger. Samtidig vil personalet få flere kolleger, faglige fællesskaber og bedre mulighed for at specialisere sig.

Gode erfaringer i andre kommuner

Erfaringer fra bl.a. Randers og Silkeborg viser ifølge kommunen, at der kan opnås effektiviseringer og besparelser. I Skanderborg anslås de til 1,5 mio. kr. næste år, 2 mio. kr. i 2025 og derefter 3,5 mio. kr. om året.

- Vi ejer rigtig mange bygninger i Skanderborg Kommune, som vi gerne vil passe endnu bedre på. Andre kommuners erfaringer viser, at der kan være meget at hente ved at samle de gode kræfter og løse opgaverne smartere. Det ser ud til, at vi både kan gavne klimaet, tilbyde vores medarbejdere et kompetenceløft og samtidig spare penge, siger borgmester Frands Fischer (S). 

Analysen af bygningsdriften er en del af Budget 2023. Konsulentvirksomheden BDO er udvalgt til at hjælpe med at undersøge mulighederne. Det inkluderer blandt andet dialog med repræsentanter fra de områder, hvis bygningsdrift skal samles: Dagtilbuds-, skole- og fritids-, ældre- og socialområdet samt Kommunale Bygninger. 

Resultaterne skal danne grundlag for flere forskellige løsningsforslag, der skal politisk behandles senere på året. 

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.