dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Syddansk nej til at bestille oksekød udløser ramaskrig
Rødt kød skal undgås, når Region Syddanmark bestiller mad til kurser og konferencer. Men nu tages reglen op politisk.
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Syddansk nej til at bestille oksekød udløser ramaskrig

Klimahensyn er o.k., men der skal være plads til et stykke roastbeef, mener regionsrådsformanden, som nu vil tage direktionens retningslinjer op politisk.
5. JUL 2024 10.00

SYDDANMARK: Når Region Syddanmark i fremtiden bestiller mad og drikke til sine ansatte til arrangementer ud af huset, bliver der "som udgangspunkt ingen servering af lamme-, okse- og kalvekød (altså kød med høj klimabelastning)," står der ifølge JydskeVestkysten i et af seks kriterier fra koncerndirektionen, som blev behandlet i Hovedudvalget i sidste uge. De andre kriterier handler om, at der skal være vegetariske alternativer, postevand i kander, fokus på madspild og årstidsmenuer, og at engangsservice skal undgås.

Kriterierne skal indarbejdes over de næste et-to år, når der indgås nye hotel- og konferenceaftaler, og formålet er at reducere klimaaftrykket.

- Det redder ikke verden, men det er mange bække små, og her kan vi med en lille indsats opnå en lille, men ikke uvæsentlig effekt, og de fleste kan nok overleve en dag til et kursus eller et møde uden en bøf, siger koncerndirektør Jørgen Bjelskou til avisen.

De nye kriterier bakkes op af de fleste af regionens medarbejderudvalg, men har imidlertid mødt kritik fra psykiatrien. Det er at gå for langt, og arrangementer udenhus fylder så lidt i klimaregnskabet, at det er spild af tid og ressourcer at opstille krav, mener man her.

- Jo flere krav vi har til leverandørerne, jo mindre bliver udvalget af steder, der vil acceptere dem, og det er også fordyrende. Det har altså både konsekvenser for pris og beliggenhed, når vi skal ud af huset, siger sosu-assistent og arbejdsmiljørepræsentant på Psykiatrisk Afdeling Middelfart Ken Nørregaard til JydskeVestkysten.

Rejses politisk

Avisens omtale af retningslinjerne, som ikke er behandlet politisk, har nu fået flere regionspolitikere på banen. Blandt andre Morten Weiss Pedersen (K), som kalder retningslinjerne "et udtryk for arrogance, når man på den måde regulerer voksne menneskers spiseadfærd. Vi lever i et frit land, og det er helt uacceptabelt," siger han til JydskeVestkysten.

Også regionsrådsformand Bo Libergren (V) er skeptisk. Han vil efter sommerferien have sagen behandlet politisk i regionsrådet.

- Jeg synes, det er fint, at man kan få et stykke roastbeef til sin frokost. Det har jeg altså ikke tænkt mig at være den, der siger, at man ikke må. En ting er, at vi i vores egne køkkener forsøger at have en kost, som både er sund og nærende og klimavenlig, men vi skal ikke have et kontrolregime ved buffeten, siger han.

ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.