dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Vejleborgere også vrede over støjskærms udeblivelse
Politikere og borgere er utilfredse med, at de skal vente på støjskærme langs Vejlefjordbroen. (Arkivfoto)
Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Vejleborgere også vrede over støjskærms udeblivelse

Vejdirektoratets Støjhandlingsplan 2024-2029 er i høring. Borgere og politikere i Vejle er utilfredse med den ringe udsigt til støjskærme inden 2030.

VEJLE: Der er ingen udsigt til, at støjplagede borgere i Vejle bliver hjulpet af støjskærme på denne side af 2030. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

Vejle Kommune har 2.122 boliger, hvor det støjer med over 58 decibel, hvilket kategoriserer dem som støjbelastede ifølge Vejdirektoratet. Det ændrer dog ikke på, at de i støjhandlingsplanen 2024-2029 endnu ikke har fået tildelt midler til støjskærme.

Borgerne har forsøgt at råbe vagt i gevær til de lokale politikere, der sidder i hhv. byrådet og på Christiansborg. De mener ikke, at det er nok, at de tre primært støjplagede strækninger vil "indgå i de videre undersøgelser om prioritering af eventuelt fremtidige midler til støjafskærmning", som Vejdirektoratet skriver i sin handlingsplan. 

Formanden for teknisk udvalg i Vejle Byråd, Gerda Haastrup Jørgensen (V), har kontraktet transportministeren, da hun har konstateret, at de nye støjskærme ikke kan vente til den ventede broudvidelse af Vejlefjordbroen. I forbindelse med udvidelsen fra seks til otte spor forventes det, at de eksisterende, tre meter høje støjskærme af glas vil blive udskiftet med nogle højere. 

Vejle tilslutter sig dermed kritikerne af Vejdirektoratets nyeste støjhandlingsplan. I marts kritiserede tre hovedstadsborgmestre både Folketinget og Vejdirektoratet for et uigennemskueligt system, hvor uddelingen af midler til skærme mod støj fra statsvejene foregik som "en farvet gavebod" med udgangspunkt i politiske hensyn. 

Fortsat i høring

Vejdirektoratet har i støjhandlingsplanen offentliggjort, hvilke projekter der allerede er opført, hvilke der netop nu anlægges, samt hvor der er potentiale for nye støjskærme. Langt størstedelen af disse befinder sig i hovedstadsområdet, hvor også flest boliger er støjbelastede.

Men selvom lokale støjskærmsprojekter enten ikke er planlagt eller må vente på en relateret udbygning af vejnettet - som tilfældet er f.eks. ved Vejle samt langs Motorring 3 og Amagermotorvejen - er der stadig mulighed for at give sin mening til kende mht. projekterne. 

Støjhandlingsplanen for 2024-2029 er nemlig i høring indtil den 26. juni 2024, hvorfor det er muligt at komme med bemærkninger. 

Derudover findes en oversigt over "særligt støjbelastede boligområder" samt planlagte projekter og undersøgelser for de forskellige landsdele i støjhandlingsplanen fra side 48. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.