dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

27 fjernvarmeprojekter står i stampe

Fjernvarmepuljen har siden juni været tom for midler, og en række projekter kan ikke få det lovede tilskud fra puljen. Flest i Hovedstaden og på Sjælland.

Dansk Fjernvarme peger nu på, at den populære og oversøgte fjernvarmepulje, som fjernvarmeselskaber og kommuner har udnyttet til at skabe sikkerhed for nye fjernvarmeprojekter og gøre dem attraktive for forbrugerne, siden juni i år har været tom for midler. 

- Der er lige nu 27 projekter i puljen, som står i stampe midt i et afgørende tidspunkt, hvor der er udsigt til usikre energipriser og en begyndende varmesæson. Det kan ikke være rigtigt, at 27 projekter med et stort konverteringspotentiale på mere end 13.400 gasforbrugere ikke kan få det lovede tilskud til at foretage de konverteringer, som Folketinget sidste år bad om, siger Kim Mortensen.

I alt er fjernvarmepuljen i år på 380,8 mio. kroner. Der var i midten af oktober 2023 ansøgt for 666,4 mio. kroner.

- Puljen bør fyldes op. Og hvis Folketinget og regeringen stadig ønsker tempo på naturgasudfasningen og den grønne omstilling, så skal puljen sættes på finansloven også i de kommende år, siger Kim Mortensen.

113 projekter i år

En ny opgørelse viser, at flere end 45.500 boliger kan se frem til at få fjernvarme. I alt er der indtil videre i 2023 lavet 113 fjernvarmeprojekter, som har til formål at udfase naturgassen i rumopvarmningen. Med tre måneder tilbage af året er der stadig projekter under udarbejdelse, som kan øge antallet af potentielle konverteringer.

Fra 2021 og frem til september 2023 er der lavet projekter med et konverteringspotentiale på op til 141.300 naturgasfyr.

- Da Folketingets politikere sidste år blev enige om sætte tempo på udfasningen af naturgas, lyttede både borgere, kommuner og fjernvarmeselskaberne efter. Der har været en utrolig opbakning for at få naturgassen ud af rumopvarmningen. Ingen ønsker at opleve en energikrise som sidste år igen. Derfor er det også ærgerligt at se, at regeringen tilsyneladende ikke længere har ambitionsniveau til at fortsætte tempoet med udfasningen, siger Kim Mortensen.

Potentialet for konverteringer er størst i Hovedstaden og på Sjælland, hvor der historisk har været mest naturgas og tættere befolkning. Samlet står Hovedstadsområdet (31 pct.) og Sjælland (27 pct.) for 58 pct. af konverteringspotentialet efterfulgt af Midtjylland med 20 pct.

Udover at bidrage til udfasningen af naturgas, når en forbrugere konverterer deres naturgasfyr ud med fjernvarme, så bidrager man også aktivt i den grønne omstilling og er med til at reducere CO2-udledningen i Danmark. 45.500 konverteringer fra naturgas til fjernvarme vil bidrage med CO2-reduktioner på 182.000 tons, vurderer Dansk Fjernvarme. 

4ce2afda-e8be-4201-aef8-2fd70d939d57 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.