dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ærø får kritik for at afslå aktindsigt

Strid om helårsbeboelse eller ej fik borger til at sende mange aktindsigter. Kommunen gav afslag, men efter et forkert regelsæt.

ÆRØ: Planklagenævnet har nu i to sager ophævet Ærø Kommunes afgørelser om at give en borger afslag på aktindsigt. 

Sagen er del i en længere strid på øen om, hvorvidt helårshuse i Ærøskøbing ulovligt bliver anvendt som sommerhuse.

Som tidligere nævnt blev 27 husejere meldt til kommunen for ulovligt at bruge deres helårshus som sommerhus, og siden har kommunen arbejdet på at lovliggøre brugen af husene. Samtidig er der en lokalplan på vej, som gør det klart, at der fremover kun tillades helårsbeboelse.

I efteråret bad en borger om aktindsigt i de orienteringsskrivelser, der var sendt til en række husejere om, at de skulle sørge for, at nogen var tilmeldt folkeregistret på deres adresse. Men kommunen afviste med henvisning til, at vedkommende allerede havde bedt om aktindsigt 19 gange siden maj, og at det udgjorde et uforholsmæssigt stort ressourceforbrug hos kommunen.

Tilsvarende fik en borger i december afslag på aktindsigt i en sag om opførelse af boliger i byen, fordi kommunen i forvejen havde modtaget 25 anmodninger om aktindsigt fra vedkommende siden maj. Begge fik samtidig at vide, at de kunne forvente afslag på aktindsigter ifølge offentlighedsloven fremover.

Miljøloven

Offentlighedsloven tillader at afslå aktindsigt, hvis det vil give et uforholdsmæssigt stort ressourceforbrug. Men de to sager burde i stedet have været behandlet efter miljøoplysningsloven, selv om sagen kun indirekte handler om miljø, afgør Planklagenævnet. Derfor ophæves de to afslag.

Ærøs teknik- og miljødirektør, Peter Michael Nielsen, erkender over for Fyns Amts Avis, at kommunen har vurderet forkert og anvendt den forkerte lovgivning.

- Vi lærer af det her, og jeg har også talt med kolleger i andre kommuner om, hvordan de gør i sager, hvor de er i tvivl, om de skal bruge offentlighedsloven eller miljøoplysningsloven, og der bruger de for det meste miljøoplysningsloven. Det kommer vi nok også til fremover, siger han til avisen.

Læs de to afgørelser her og her.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.