dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Arbejdstilsynet modtager kun få asbestprotokoller
Selv om asbestprotokoller skal opbevares i mindst 40 år, sender mange byggerivirksomheder tilsyneladende ikke protokollerne videre til Arbejdstilsynet efter en konkurs, som de skal. (Arkivfoto). - Foto: Morten Rasmussen/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet modtager kun få asbestprotokoller

Virksomheder har pligt til at opbevare asbestprotokoller i 40 år. De skal også opbevares efter konkurs.  

Selv om flere tusinde virksomheder i byggeriet er gået konkurs fra 2019 til 2023 har Arbejdstilsynet modtaget under ti asbestprotokoller. Det skriver Dagbladet Information.

Virksomheder har pligt til at opbevare asbestprotokoller i 40 år. Hvis en virksomhed ophører eller går konkurs inden da, skal den overdrages til Arbejdstilsynet.

- Selvfølgelig er det ikke alle konkursramte virksomheder, som har asbestprotokoller liggende. Men det er jo sindssygt, at Arbejdstilsynet ikke har modtaget flere. Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er alt, alt for mange protokoller, der går tabt, siger Stig Søllested, som er formand i Blik- og Rørarbejderforbundet, til avisen.

En asbestprotokol beskriver, hvordan en medarbejder har været udsat for asbeststøv. Der skal også indgå oplysninger om arbejdets art og varighed ifølge Arbejdstilsynets hjemmeside. Stig Søllested siger til Dagbladet Information, at asbestprotokollen kan være vigtig dokumentation i en arbejdsskadesag.

I Danmark og mange andre lande har asbest tidligere været et meget populært byggemateriale. Det har været forbudt at bruge i Danmark siden 1990, men i dag findes det stadig i mange bygninger, som er opført fra 1900-1990.

Man kan blive udsat for asbeststøv, når man arbejder med nedrivning, reparation eller vedligeholdelse på ejendomme, hvor der er asbest i byggematerialerne. Hvert år er der danskere, som bliver alvorligt syge og dør, fordi de tidligere har været udsat for asbeststøv. Sygdomstilfælde opstår typisk først 30-40 år efter udsættelsen for asbeststøv.


/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.