dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Bestyrelsesmedlem vil diskutere forbud mod haveaffald
Renosyd overvejer, om der skal lukkes for at aflevere haveaffald på genbrugspladserne.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Bestyrelsesmedlem vil diskutere forbud mod haveaffald

Han ønsker at fjerne borgernes mulighed for at indlevere grønt haveaffald på Renosyds genbrugspladser i Skanderborg og Odder Kommune. Formand afviser, det kommer på tale.
15. MAJ 2024 15.18

Borgere i Skanderborg og Odder kommuner kan i dag aflevere deres haveaffald på Renosyds genbrugspladser. Men bestyrelsesmedlem i Renosyd Hans Hammann vil have en diskussion i bestyrelsen om, hvorvidt det fortsat skal være sådan, skriver TV2 Østjylland.

- Jeg kan slet ikke se fornuften i at køre sit haveaffald derud, så det kan brændes for efterfølgende at blive kørt ud i haverne igen, siger Hans Hammann.

Det møder stor kritik fra Morten Møller, bestyrelsesmedlem i Renosyd og medlem af Skanderborg Byråd for Venstre.

- Jeg mener ikke, at der er fair over for brugerne. Man har jo denne service i alle mulige andre kommuner, så hvorfor skulle vi ikke også have det? Man vil have, at folk holder det hjemme på egen matrikel, uanset hvilken størrelse have og hvor meget affald man har. Fru Jensen har måske en stor hæk, som hun skal klippe to gange om året, siger han.

Også formanden i Renosyd, Kresten Bjerre (R), afviser, at det kan komme på tale at indføre et forbud.

- Vi er ikke i gang med at overveje det. Og vi kunne aldrig drømme om at lave sådan et forbud, siger Kresten Bjerre, som også er medlem af byrådet i Odder for De Radikale.

Kvashegn

I 2023 havde Renosyd ifølge egen årsrapport 11.315 tons haveaffald.

Udover at beholde affaldet hjemme lægger Hans Hammann også op til, at man kan benytte de kvashegn, der er sat op i kommunerne. Et kvashegn er lavet af nogle stolper med omkring en halv meters afstand på tværs, som så bliver til en form for levende hegn.

Kvashegn er hjem for mange insekter, småfugle, svampe og dyr som pindsvn.

- Man kan sagtens bruge kvashegn; det har jeg intet imod. Men de har kun en vis størrelse. De er ikke store nok, hvis al haveaffald skal derhen – vi skal bruge kæmpe arealer. Vi vil få problemer med skadedyr, der lever i sådan noget som det her. Hvis man kigger efter i kvashegnene, kan man nok allerede finde rotter. Skal vi ud i større mængder, ser jeg store problemer ved det, siger Morten Møller.

"Miljømæssigt uforsvarligt"

Helt anderledes ser Hans Hammann på det. Han er også bestyrelsesmedlem i Renosyd og derudover medlem af Odder Byråd for Venstre. Det er ham, der har stillet forslaget.

Han mener, det har store miljømæssige konsekvenser, at borgerne kan indlevere haveaffaldet.

Hans Hammann forklarer, at når haveaffald køres på genbrugsstationen, kører en gummiged det sammen, efterfølgende transporteres det til et sted, hvor det neddeles og kommer ud i store stakke.

Herefter brændes det sammen og køres tilbage på genbrugspladserne, hvor borgerne kan få gratis kompostjord og kører det hjem i haven, forklarer han.

- Det er miljømæssigt uforsvarligt. Trærødder skal være en undtagelse, for det kan man ikke bare kompostere, men græs og hækkeaffald skal man bare holde på egen grund, siger Hans Hammann, som ikke selv kører haveaffald væk fra sin have.

- Man kan kompostere det ved at have en ordentlig kompostholder, og er den lukket, får man ikke skadedyr, siger han og argumenterer med, at en kompostbeholder kan fylde under en kvadratmeter.

 

Rettelse 16.04: Der er ikke tale om et egentligt forslag på dagsordenen, men et ønske om en drøftelse. Desuden tilføjet kommentar fra formand Kresten Bjerre.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.