DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job

Fælles task force skal arbejde videre med geotermi i Aarhus

Energiminister Dan Jørgensen (S) forpligter nu regeringen i arbejdet med geotermisk fjernvarme.
30. NOV 2020 12.48

AARHUS: Efter at energiminister Dan Jørgensen (S) fredag besøgte Aarhus for at høre om kommunens geotermiprojekt, er det besluttet at nedsætte en taskforce, som skal arbejde videre med rammerne, oplyser kommunen.

Aarhus har i samarbejde med A.P. Møller Holding A/S arbejdet på geotermi igennem et par år, og ministeren anerkender, at "der kan være et stort potentiale i forhold til den grønne omstilling, hvis man kan rydde udfordringerne i projektet af vejen".

Borgmester Jacob Bundsgaard er meget tilfreds med, at "regeringen nu forpligter sig i arbejdet med geotermisk fjernvarme", og ligesådan teknik- og miljørådand Bünyamin Simsek (V):

- I Aarhus er vi gået forrest og har udfaset kul i vores varmeforsyning til fordel for biomasse. Vi vil meget gerne tage skridtet videre igen og udfase de importerede træpiller, men det kræver, at vi kan realisere vores projekt med geotermi. Det ser jeg gode muligheder for efter mødet med ministeren i dag.

Støttemodel på banen

En af de ting, som Aarhus Kommune fortalte ministeren om, er den støttemodel, som man har peget på, for at projektet kan blive en realitet. I vind-branchen har man i mange år arbejdet med en model, som forsikrer vindmølleejerne mod lave elpriser. Staten støtter ved lave elpriser og bliver omvendt kompenseret, når elpriserne er høje.

Ved geotermi er princippet det samme – bare med omvendt fortegn. Her bruger man grøn el til at pumpe det varme vand op fra undergrunden. Så hvis elprisen er høj, bliver geotermi dyrt. Derfor er der også her et behov for en økonomisk forsikring fra staten. Så hvis elprisen bliver høj, så støtter staten. Hvis elprisen er lav, får staten penge af fjernvarmeselskaberne.

Betragtningen i Aarhus er, at de to modeller komplementerer hinanden på en fordelagtig måde. Hvis staten skal betale til geotermi, så får den penge ind på vind - og omvendt. Den nye taskforce skal nu være med til at sikre, at den støttemodel, man vælger til geotermi, er i overensstemmelse med statsstøttereglerne.

Målet i Aarhus er at skabe Europas største geotermianlæg, som, når det står færdigt, vil kunne dække 20 pct. af behovet for varme i Aarhus – svarende til 36.000 husstande.

ka