dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Fond på en halv milliard skal stoppe årtiers ødelæggelse af havmiljøet
Frem mod 2030 skal der fordeles 500 mio. kr. for at forbedre havmiljøet. Miljøminister Magnus Heunicke (S) vil med egne ord rette op på årtiers ødelæggelse.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Ny politisk aftale:
Fond på en halv milliard skal stoppe årtiers ødelæggelse af havmiljøet

Ny havnaturfond skal kortlægge havareal og genoprette rev.
27. JUN 2024 8.45

Med en ny politisk aftale om en havnaturfond afsættes 500 millioner kroner til genopretning af den danske havnatur frem mod 2030. Det oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S), der torsdag præsenterer aftalen i Miljøministeriet.

Regeringen har indgået aftalen med De Radikale, SF, Enhedslisten og De Konservative.

I aftalen hedder det, at det danske havareal skal kortlægges, og at Taarbek Rev i Øresund samt stenrevet i Storebælt skal genoprettes. Det er indsatser, der skal bruges penge på allerede i 2024.

Årtiers ødelæggelse

Magnus Heunicke siger på et pressemøde om aftalen, at levestederne i havet skal genoprettes, og langt flere områder skal beskyttes.

- Det her kommer til at gøre en forskel. Vi stopper årtiers ødelæggelse.

Magnus Heunicke bliver spurgt om, hvorfor der er gået så lang tid, før der nu sker noget:

- Der skal ske mange ting samtidig. Vi må kigge fremad og se på, hvordan vi kan gøre det bedre, end det der er gået forkert de sidste 20-30 år. Det må aldrig ske igen, at vi skal så langt ud, før der rettes op.

Der skal desuden udarbejdes et "virkemiddelkatalog" med den seneste viden om maritim naturgenopretning. Og så skal der udvikles "digital infrastruktur til havmiljødata og analyse af kumulative påvirkninger af økosystemet".

Det blev tidligere i år aftalt at bruge en halv milliard kroner fra Grøn Fond til en havnaturfond. Det er altså den, der nu er landet en aftale om indretningen af.

Værste iltsvind i årtier

Det er de senere år blevet beskrevet, hvordan de danske have er i dårlig forfatning og har et højt niveau af iltsvind. I september sidste år blev der rapporteret om det værste iltsvind i to årtier.

Iltsvindet har konsekvenser for dyre- og planteliv. Eksempelvis har Miljøstyrelsen vurderet, at iltsvind i juni var skyld i døde fisk og hummere i Limfjorden.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har fået kritik for sin indsats på området af flere partier. Nu er han og en række af partier altså klar med penge.

Heunicke har flere gange lovet, at der ville komme nye tiltag for at forbedre havmiljøet. I 2023, da de negative tal om iltsvindsniveauet kom frem, kaldte han det for "alarmerende".

- Det er alarmerende forhold, og som miljøminister er det min hovedopgave at rette op på det. Vandmiljøet bliver ikke reddet fra den ene dag til den anden. Det tager tid, sagde han dengang.

Trepartsaftale udskyder kvælstofmål

Den grønne trepartsaftale mandag foreslår at udskyde Danmarks opfyldelse af EU’s vandrammedirektiv, der skal beskytte vandmiljø fra kvælstof, fra 2027 til 2030.

Og den nye aftalen om havmiljfonden ville have mere troværdighed, hvis den byggede oven på indfriede aftaler og ikke udskydelser, erkender Magnus Heunicke.

- Hvis vi ikke havde kvælstofproblemet, ville det være nemmere at lave den her aftale. Så ville det være et klart plus fra dag et. Men vi ved, det tager tid, siger ministeren.

Red: Sidste tre afsnit efter sidste mellemrubrik tilføjet kl. 12.48

25 mio. kr. skal bruges allerede i 2024. De skal gå til:

  • Opskalering af genopretningen af Taarbæk Rev, som Miljøstyrelsen er i gang med. Den eksisterende bevilling rækker ikke til hele projektarealet, og derfor vil en opskalering sikre, at hele område bliver genoprettet.
  • En screeningsundersøgelse af genopretningspotentiale for stenrev i Storebælt
  • Opstart af kortlægning af områder til naturgenopretning i  det danske havareal
  • Udviklingen af digital infrastruktur til havmiljødata og analyser af kumulative påvirkninger af økosystemet
  • Udarbejdelsen af et virkemiddelkatalog med seneste viden om marin naturgenopretning.

Kilde: Miljøministeriet

Hele aftaleteksten kan hentes her.

/ritzau/ak/cwa
 

Løbende opdateret med flere oplysninger

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.