dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Forbud mod ældre brændeovne er på vej i Aarhus
Det er nu muligt for kommunerne at forbyde ældre brændeovne, og især i de større byer er der både sundhedsmæssige og økonomiske gevinster at hente ved et forbud. (Arkivfoto)
Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix

Forbud mod ældre brændeovne er på vej i Aarhus

Hvis alle kommuner forbyder brændeovne fra før 2008, løber de sundhedsmæssige og økonomiske gevinster op i omkring 4 mia. kr. i 2040, skønner Miljøstyrelsen.
22. FEB 2024 10.30

AARHUS: En samlet magistrat i Aarhus anbefaler, at byrådet tiltræder en indstilling fra Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø om et forbud mod brændeovne ældre end 1. juni 2008. Det fremgår af referatet for magistratsmødet tirsdag.

Det er en bekendtgørelse fra Miljøstyrelsen, der gør det muligt for kommuner at sætte ind mod partikelforurening ved at kræve de ældre brændeovne udskiftet eller nedlagt i områder med kollektiv varmeforsyning.

Bekendtgørelsen følger en ændring af loven om miljøbeskyttelse i 2022, der ifølge Ingeniøren blev vedtaget af S, SF, R, EL, Frie Grønne og Alternativet. Bladet skriver, at der er omkring 400.000 brændeovne i Danmark produceret før 2008. Miljøministeriet vurderer, at de nye regler kan få betydning for ca. 220.000 af brændeovnene.

Allerede i 2022 behandlede Aarhus Byråd et forslag fra SF om at nedlægge de gamle brændeovne og vedtog da, at teknik og miljø skulle fremsende en indsilling, når den nødvendige lovgivning var på plads.

"Det er positivt, at der i vores byråd ser ud til at være flertal for det forbud vi har foreslået mod dem. Det er ikke et spørgsmål om hygge, men om at beskytte vores luftkvalitet og forhindre luftvejssygdomme og for tidlige dødsfald", skriver SFs Thomas Medom, der også er børn- og ungerådmand, i et facebookopslag efter magistratsmødet.

Sundhed og økonomi

Det fremgår af indstillingen fra teknik og miljø, at ældre brændeovne udleder op til fem gange så mange partikler som nye og også har en dårligere brændeøkonomi. En udskiftning vil mindske røggener i byerne og forbedre luftkvaliteten mærkbart. 

Miljøstyrelsen har oplyst, at de forventede sundhedsmæssige og samfundsøkonomiske gevinster vil kunne beløbe sig til omkring 4 mia. kr. i 2040, hvis alle kommuner tilslutter sig ordningen. Hvis alene København, Aarhus, Aalborg, Odense og Frederiksberg gør det, vil den forventede samlede sundhedsmæssige og samfundsøkonomiske gevinst kunne beløbe sig til omkring 580 mio. kr. i 2040.

Det er frivilligt, om kommunerne vil benytte sig af den nye forskrift, og derfor skal kommunerne selv bære omkostningerne til etablering, administration og håndhævelse. En overtrædelse af et forbud vil fx kunne medføre politianmeldelse og bødestraf.

Vurdering af gevinsten

Ifølge Ingeniøren har Københavns Kommune tidligere debatteret muligheden af et forbud men vurderede, at en udskiftning af 6.600 ud af ca. 9.000 brændeovne samlet set ville give et beskedent fald i partikelforureningen. Omvendt er forventningen i Odense, at det vil betyde en halvering af partikelforureningen i byen og spare samfundet for 53 mio. kroner årligt, hvis alle gamle brændeovne i områder med kollektiv varmeforsyning udfases.

I Aarhus Kommune vurderes omkring 6.000 ud af 19.000 brændeovne at være omfattet af forskriften, og de berørte ejere vil som udgangspunkt få mindst et år til at efterkomme den, når den er offentliggjort i 2025.

Forskriften sendes nu i fire ugers offentlig høring, og Magistraten for Teknik og Miljø bemyndiges efter høringsperioden at vedtage den, hvis der ikke er tale om væsentligt indkomne bemærkninger. 

Se bekendtgørelse om kommunale forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatser i områder med kollektiv varmeforsyning her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.