dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Grønne og blå projekter får milliardindsprøjtning
Aftalen om de 5 mia. kr. blev præsenteret på et pressemøde mandag formidag.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Grøn fond udmøntet:
Grønne og blå projekter får milliardindsprøjtning

Regeringen har fordelt 5 mia. kr. til bl.a. vandmiljø, skovrejsning og oprydning efter forureninger. Fjernvarmepuljen udvides også.

Regeringen har sammen med SF, K, EL og R indgået en aftale om deludmøtning af Grøn Fond, hvor der fordeles 5,1 mia. kr. fra det grønne råderum, oplyser både Finans- og Miljøministeriet i to pressemeddelelser. 

I 2022 indgik et bredt flertal i Folketinget aftale om at oprette en grøn fond på 53,5 mia. kr. til klima- og miljøinvesteringer frem mod 2040. Aftalepartierne har nu udmøntet midler til bl.a. klimatilpasning, oprensning af PFAS- og generationsforureninger, skovrejsning, udvidelse af fjernvarmepuljen samt grøn omstilling af vejgodstransport og landbruget. 

Disse initiativer er der udmøntet penge til:

1. 1,2 mia. kr. til Klimatilpasningsplan 1
Regeringen fremlagde i 2023 sit udspil til en klimatilpasningsplan, der primært består af kystbeskyttelse og sandfodring af Vestkysten. Udfordringer med forhøjet grundvand i byer er også en del af planen. 

2. 960 mio. kr. til oprensning af PFAS- og generationsforureninger og rent drikkevand
Der er afsat midler til at håndtere generationsforureningerne, der er ti af Danmarks største jordforureninger, og PFAS, der truer naturen, miljøet og vores drikkevand. 

3. 705 mio. kr. til udvidelse af fjernvarmepuljen
Da fjernvarmepuljen åbnede 1. februar, var de 150 mio. kr. til nye fjernvarmeprojekter opbrugt på syv minutter. Med den nye aftale afsættes der yderligere 265 mio. kr. til projekter i 2024 og 200 mio. kr. til puljen i 2025. Således kan alle søgte projekter i 2024 få tilskud.

4. 625 mio. kr. til skovrejsning
I regeringsgrundlaget fremgår det, at der skal etableres 250.000 hektar ny skov, hvilket der nu er udmøntet midler til. Regeringen vil komme med et oplæg til en kommende skovplan herom. Pengene kan også bruges på at omdanne landbrugsjord til skov.

5. 500 mio. kr. til havnaturfond
Havnaturfonden skal bruges til at forbedre vandmiljøet ved at etablere stenrev og plante ålegræs. 

6. 518 mio. kr. til grøn omstilling af landbruget
Størstedelen af pengene vil gå til metanreducerende foder til køer. Mindre beløb vil gå til fremme af økologi og plantebaserede fødevarer. 

7. 750 mio. kr. til grøn omstilling af vejgodstransporten
Afgiftsnedsættelse for lastbiler og dieselbiler samt ramme til effektiviseringer af vejgodstransport. Dieselafgiften stiger derudover med 50 øre pr. liter.

Ud af de oprindeligt 53,5 mia. kr. er der - efter den nye udmøntning - fortsat 11,1 mia. kr. til grønne initiativer frem mod 2030. 

Miljøministeriet oplyser i sin pressemeddelelse, at aftalepartierne vil blive indkaldt til møde om mere specifik udmøntning af rammen til miljøinitiativerne, herunder drikkevandsfonden, skovplanen og havnaturfonden.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.