dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Hensynet til naturen må vige lidt - nu skal Gudenå oprenses i bund
De store regnmængder har fået Gudenå til at gå over sine bredder på store strækninger.
Foto: Morten Pape/Ritzau Scanpix

Udvalgsformand i Hedensted:
Hensynet til naturen må vige lidt - nu skal Gudenå oprenses i bund

Argumentet med at vi bare skubber vandet videre holder ikke længere. Så må de andre kommuner gøre det samme, siger Lars Poulsen (V).
14. FEB 2024 8.31

HEDENSTED: I denne uge er der ekstra møde i udvalget for vækst og klima i Hedensted, hvor en straks-oprensning af vandløbene er på dagsordenen. De store oversvømmelser er anledningen, og udvalgsformand Lars Poulsen (V) mener, at det er på tide at gribe til handling, også af en slags som kommunen indtil nu ellers har holdt sig tilbage med:

- Vi skal selvfølgelig overholde vandløbsregulativerne, men jeg mener, at der er nogle håndtag, vi kan dreje på inden for regulativernes muligheder. Der er simpelthen for mange sandaflejringer i Gudenå, og dem skal vi have renset væk, så vandløbet kan få øget gennemstrømningen.

Normalt fjerner kommunens åfolk sand fra de steder i vandløb, hvor sandfang løbende sander til, ligesom der kantskæres og grødeskæres. Men erfaringen fra lodsejere langs Gudenå er ifølge Lars Poulsen, at med den hyppige regn er der gennem årene også mere og mere aflejret sand, som det vil hjælpe på gennemstrømningen at få renset op - ned til de bundkoter, regulativet foreskriver.

- Der vil helt klart være noget at komme efter, siger Poulsen, der er på det rene med, at samarbejdet mellem Gudenå-kommunerne er følsomt, fordi alle initiativer i den ene kommune kan få afgørende betydning i den næste i vandløbet - fx blot at sende vandmasserne videre.

Der sker for lidt

Fra hans position i Gudenås øvre ende er synspunktet, at Gudenåsamarbejdet mellem syv kommuner sådan set er fint nok - der sker bare for lidt:

- Holdningen – blandt andet hos tidligere borgmester Kasper Glyngø (S) – har indtil nu været, at vi ikke bare skal oprense, så vi hurtigere sender vandet videre mod Horsens og Skanderborg. Og der mener jeg så, at så må de andre kommuner også se at rense op hos dem, så vi kan få renset hele Gudenåen op fra udspringet ved Tinnet Krat her hos os og op til Randers Fjord.

- Vi har også oversvømmelser ved Tørring og Aale og har jo ansvaret for folk, der bor der, så vi må gøre det, vi kan. Vi skal selvfølgelig værne om naturen, og der vil nok være nogle eksperter, der ikke vil gå ind for mere oprensning, men hensynet til faunaen har haft for stor indflydelse, og den går ikke mere.

Lars Poulsen gør klart, at straks-oprensning i vandløbene ikke kan stå alene. Udvalget har også vandparkering på åens tilstødende lavtliggende markområder på dagsordenen til de kommende møder.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.