dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Iltsvindet er kun blevet værre, men finansloven lover midler til de kvalte kyster
18 borgmestre har krævet et forbud mod bundtrawl, folketingspartier retter sine skyts mod landbruget og i finanslovsforliget er der afsat midler til en akutpakke, som bl.a. skal afhjælpe det værste iltsvind i de danske farvande i mere end 20 år.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Iltsvindet er kun blevet værre, men finansloven lover midler til de kvalte kyster

Der nævnes ikke noget om et forbud mod bundtrawl i finanslovsaftalen, som 18 borgmestre har bedt om. Den nyligt besluttede akutpakke i aftalen fokuserer primært på landbrugets rolle.

I alt har 18 fynske og jyske borgmestre råbt op med ønsket om at få stoppet bundtrawl fra lillebælt til djurslandskysten. Fiskemetoden, hvor et stort net slæbes langs havbunden, er ødelæggende for havmiljøet ved de danske kyster og de nyeste undersøgelser fra Nationalt Center for Miljø og Energi viser, at iltniveauet i dansk farvand ikke er set værre i over 20 år. 

Nu viser en ny rapport fra Aarhus Universitet, at der kun er sket en forværring af iltsvindet i de danske farvande og fjorde fra oktober til den første del af november. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er foruroligende, at vi ser øget iltsvind så sent på sæsonen. Der er et vidnesbyrd om det pres på havmiljøet, som eskalerede i september, hvor vi så det værste iltsvind i 20 år. Derfor skal vi have tempoet op i forhold til de virkemidler, som vi ved har stor effekt. Det gælder ikke mindst udtagning af lavbundsjorde, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).

Fokus på landbruget

Den helt store synder når det gælder de kvalte kyster er ifølge eksperter landbruget, som udleder for store mængder kvælstof til havmiljøet. Det har blandt andet fået SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet til i slut oktober at lancere deres bud på en ny akutpakke, som foreslår at myndighederne skal have ekspropriationsbeføjelser, så de kan udtage de mest kritiske landbrugsjorder i områder tæt på vandmiljøet.

Et andet tiltag i de fire partiers plan, er et forbud mod at sprøjte og gøde omkring alle åbne vandløb og kystområder.

Hvorvidt eksempler som de ovennævnte tiltag bliver til konkrete indsatser vides ikke, men i det nylige finanslovsforlig er der afsat midler til en akutpakke til forbedring af vandmiljøet og udtagning af lavbundsjorde. 105 mio. kr. i 2024 og samlet 405 mio. kr. over perioden 2024-2027.

"Der afsættes en ramme til en akutpakke for vandmiljøet. Rammen vil kunne udmøntes til indsatser, der understøtter, at de aftalte reduktioner i kvælstofudledningen realiseres, eller som i øvrigt bidrager til forbedringer af vandmiljøet", står der i finanslovsaftalen.

lal

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.