dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
KL-kortlægning: 99,7 procent af Danmarks areal er i brug
Ifølge en kortlægning fra KL mangler et areal på seks gange Fyns størrelse for at gennemføre politiske ambitioner om natur og grøn energi, skriver Jyllands-Posten.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

KL-kortlægning: 99,7 procent af Danmarks areal er "i brug"

Der mangler et areal seks gange større end Fyn, hvis grønne ambitioner skal indfries. Derfor ønsker kommuner bedre udnyttelse af grønne arealer.

Det skal i højere grad være muligt at udnytte Danmarks arealer til flere forskellige grønne formål. Sådan lyder det fra KL til Jyllands-Posten.

Meldingen kommer, efter at KL har lavet en kortlægning af, hvor store dele af landets arealer, der er "i brug". Kortlægningen viser, at 99,7 procent af Danmarks areal bliver brugt.

Det betyder blandt andet, at flere politiske ambitioner om natur og grøn energi ikke kan lade sig gøre på grund af pladsmangel, skriver Jyllands-Posten.

Herunder nævnes regeringens ambitioner om en firedobling af vedvarende energi, som ville fylde 0,9 procent af Danmarks areal. Derudover er der regeringens ambition om at øge skovarealet i landet med 250.000 hektar - svarende til 5,8 procent af arealet i Danmark.

Seks gange Fyn

Ifølge KL's beregninger er der tale om et manglende areal på seks gange Fyns størrelse, hvis man tæller alle politiske formulerede planer sammen.

Derfor opfordrer formanden for KL's klima og miljøudvalg, Birgit S. Hansen (S), til, at det i højere grad bliver muligt at planlægge, hvad KL kalder for "multifunktionel udnyttelse".

- Det er ikke et enten-eller. Men som lovgivningen er i dag, så er den mest af alt lavet til at dele tingene op. Natur for sig, by for sig, energiproduktion og klimatilpasning for sig, siger hun til Jyllands-Posten.

Hun nævner til mediet en idé om, at man for eksempel kan sætte vedvarende energianlæg eller lave biodiversitetsprojekter på diger, som man bygger for at klimasikre et område.

KL-topmøde i dag

KL's kortlægning vil ifølge Jyllands-Posten bliver præsenteret ved et stort klima- og miljøtopmøde torsdag, hvor blandt andre miljøminister Magnus Heunicke (S) deltager.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten siger Heunicke, at udfordringen er stor og kompleks og derfor vil kræve nytænkning og kompromiser.

Han skriver desuden, at 250.000 hektar ny skov blandt andet også vil hjælpe med CO2-optag og beskytte grundvandet.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.