dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Jord frifundet for PFAS i Thyborøn:
Lempeligere anbefalinger for afgrøder

Til gengæld gælder de nye anbefalinger om kun at vande med drikkevand, hele Thyborøn by.

LEMVIG: Fremover må borgere i Thyborøn gerne spise afgrøder fra haven, hvis de er vandet med drikkevand og skylles grundigt. Det gælder hele Thyborøn by. De nye anbefalinger kommer fra Fødevarestyrelsen efter resultater af flere prøver, af blandt andet selve jorden i Thyborøn, er blevet taget, oplyser Lemvig Kommune.

- Ud fra et forsigtighedsprincip anbefalede Fødevarestyrelsen tidligere, at man slet ikke spiser afgrøder i Thyborøns sydlige del. Men de nye prøver - der blandt andet frikender jorden, som lever op til jordkvalitetskravene - gør, at afgrøder der er vandet med drikkevand og skyllet grundigt, nu må spises, siger direktør for Teknik og Miljø Claus Borg fra Lemvig Kommune.

De nye anbefalinger gælder hele Thyborøn by og ikke kun den sydlige del. 

Ikke direkte kontakt med havskum

De nye anbefalinger kommer fra Fødevarestyrelsen, efter der også er fundet PFAS i drænsystemet i den nordøstlige del af Thyborøn. Dog markant mindre end i den sydlige del. Flere jordprøver har samtidig vist, at jorden lever op til kvalitetskravene.

Heller ikke et fund af PFAS i skum fra Vesterhavet ud fra Thyborøn gør, at afgrøder, der vandes med drikkevand, ikke må spises. Men afgrøderne skal altså skylles grundigt.

Hos Lemvig Kommune tages de nye anbefalinger til efterretning. Imidlertid arbejdes der fortsat på at finde kilden til PFAS-forureningen flere steder i området – herunder ved den tidligere losseplads ved Banegravssøen og forskellige steder i Knopper Enge.

- Vi fortsætter med at tage flere prøver og er i tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed og Miljøstyrelsen om fundet af blandt andet PFAS i skum fra Vesterhavet, siger direktøren.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at en ”eventuel sundhedsrisiko ved øget PFAS indhold i havskum er begrænset, da PFAS primært optages i kroppen ved indtag (for eksempel gennem mad og drikke) og i meget begrænset grad ved optagelse gennem huden.”

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefales det dog, at man ”undgår direkte kontakt med havskummet, imens der pågår yderligere undersøgelser af fundet”.

Udover Lemvig Kommune  er også Region Midtjylland i gang med tage yderligere prøver i området.

Spis ikke vildt

De tidligere anbefalinger om ikke at spise vildt fra Harboøre Tange står stadig ved magt. Det samme gælder det indskærpede badeforbud og fiskeriforbud i Thyborøn Fjord.

Sagen begyndte, da Region Midtjylland undersøgte en tidligere losseplads ved Banegravssøen syd for Thyborøn. Her blev fundet for høje koncentrationer af PFAS.

Konsekvensen var, at det gældende badeforbud og fiskeri forbud blev indskærpet.

Derefter foretog Lemvig Kommune og Lemvig Vand prøver af drænsystemet i Thyborøns sydlige bydel. Her blev også konstateret for høje koncentrationer, og Fødevarestyrelsen anbefalede på den baggrund ud fra et forsigtighedsprincip at borgere i området til ikke at spise afgrøder fra haven.

Også Naturstyrelsen, der er lodsejer i området, foretog prøver. Det skete af kvæg, der græssede på Knopper Enge og af græs og andre planter i området. Her blev også fundet for høje koncentrationer.

Fødevarestyrelsen anbefalede på den baggrund, at vildt, der stammer fra området, bliver kasseret.

Fælles indsatsgruppe

Region Midtjylland har også konstateret PFAS ved giftdepotet ved høfde 42.

En indsatsgruppe er nedsat med Region Midtjylland, Lemvig Kommune, Lemvig Vand, Naturstyrelsen og eksterne konsulenter, der arbejder på at spore kilden til forureningen og få foretaget de nødvendige yderligere prøver for kortlægningen.

I dag, tirsdag den 26. april 2022, afholdes borgermøde om øgede kræfttilfælde i Thyborøn og Harboøre. Søndag den 15. maj er der endnu et borgermøde, hvor man i det fri kan møde fagpersoner og få mere viden om generations- og PFAS-forureningerne.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.