dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix

Lilleholt vil nu have vestjysk el-ledning i jorden - om muligt

Energinet skal nu undersøge mulighederne for at grave en planlagt 170 kilometer lang højspændingsledning ned

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil nu have undersøgt muligheden for at få gravet en planlagt højspændingsledning i Syd- og Vestjylland ned.

Ledningen er indirekte en del af det store projekt Viking Link, der skal gøre det muligt at eksportere dansk og udenlands strøm til Storbritannien via Danmark.

En del af planen er en 170 kilometer lang højspændingsledning fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse. Det statsejede selskab bag projektet, Energinet, har meddelt, at ledningen ikke kan graves ned.

- Vi har fået en meget klar melding om, at det ikke vil være muligt at kabellægge hele ledningen. Den vurdering har jeg nu bedt Energinet om at gå hjem og kigge på igen. Derudover vil jeg bede en ekstern konsulentvirksomhed om at kigge på, om de vurderinger, der er kommet fra Energinet, holder, siger Lars Chr. Lilleholt.

Planerne om at opføre flere hundrede 35-meter høje elmaster ned gennem den jyske natur har mødt stor modstand fra lokale politikere og borgere.

- Det er energiselskaberne, staten og tyske kulkraftværker, der tjener penge på de her master. Det er ikke os som forbrugere, der har gavn af det her. Og hele beslutningen sker, uden at vi som borgere kan gøre noget ved det, sagde Beth Lauridsen, formand for Foreningen for Elkabler i Jorden til DR i december.

Og Lars Chr. Lilleholt har da også taget kritikken til efterretning.

- Jeg forstår godt, at der lokalt er et stort ønske om at grave denne her ledning ned. Men inden man kan det, så skal man vide, at det rent teknisk kan lade sig gøre, siger Lars Chr. Lilleholt.

Hele Viking Link-projektet er blevet kritiseret ikke bare for udsigten til de mange højspændingsmaster i Jylland, men også for at være en motorvej for tysk energi betalt af danske forbrugere, som Energinet efterfølgende kan høste overskuddet fra.

Samråd
Socialdemokraternes energi- og klimaordfører Jens Joel vil nu kalde ministeren i samråd:

 

- Ministeren har fortalt Folketinget, at en nedgravning af kabler ville være for dyr. Nu viser det sig, at han slet ikke er klar over, om det er teknisk muligt. Det efterlader indtrykket af en minister i strid med sine egne eksperter og på kant med sandheden over for os andre.

 

- Jeg synes, at regeringen skylder et ærligt svar på, om de synes, nedgravede kabler er for dyre eller om de slet ikke er en mulighed, siger Jens Joel.

I Varde Kommune er borgmester Erik Buhl (V) glad for, at alle muligheder nu bliver gransket igen.

- Der er rigtigt spændende perspektiver i det her, så vi bliver ved med at kæmpe for, at man finder en anden løsning end at hænge ledningen op i nogle master.

At ledningen bliver gravet ned, hvis det på nogen måde er muligt, er ifølge borgmesteren vigtigt for både naturen, landbruget og turismen i området.

- Samlet set mener vi, at hvis teknikken er til, at den kan graves ned, så er det et must, at man gør det.

- Det er den næste generation, der skal se på det. Vi har igennem flere årtier pillet mange luftledninger ned, så det er svært at forstå, at man ikke kan finde en teknik, så man kan undgå at hænge nogen op igen i 2018.

- Der er ikke noget, der er acceptabelt, før det er klokkeklart bevist, at det ikke teknisk kan lade sig gøre at grave ledningen ned, siger borgmesteren.


Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/lilleholt-vil-nu-have-vestjysk-el-ledning-i-jorden-om-muligt

GDPR