DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger
Miljøstyrelsen sad på viden om kommuners ulovlige vandværksdispensationer
Miljøstyrelsen underrettede ikke kommunerne om, at dispensationerne vandværkerne havde fået var i strid med EU's regler på området.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Miljøstyrelsen sad på viden om kommuners ulovlige vandværksdispensationer

Miljøminister kritiserer styrelsen for ikke at informere kommunerne om EU-direktiv fra 2013.

Kommunerne har i årevis givet vandværker dispensationer til at overskride grænseværdier for pesticider, på trods af at dispensationerne siden 2013 har været i strid med EU's drikkevandsdirektiv. Det har Miljøstyrelsen imidlertid ikke informeret kommunerne om.

EU-Kommissionen har gentagne gange har henvendt sig til Miljøstyrelsen, uden at styrelsen har reageret. Miljøminister Lea Wermelin (S) kalder Miljøstyrelsens håndtering dybt kritisabel.

- Der er også behov for, at vi får kigget på de gældende dispensationer. Dem, der er ulovlige, bør stoppes. Der skal være tryghed og tillid omkring drikkevandet, siger hun.

Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget en vurdering af de udledte stoffer. Sundhedsmyndighederne vurderer, at der ikke har været fare ved at drikke vandet fra hanerne.

- Men det ændrer ikke på, at vi i fællesskab i Europa har besluttet, at vi ikke vil have rester af sprøjtemidler i vores grundvand, siger Lea Wermelin.

Viden ikke videreformidlet

Ifølge miljøministeren har Miljøstyrelsen deltaget i flere møder med EU-Kommissionen, hvor kommissionen har forklaret, hvordan reglerne skal forstås. Den viden er imidlertid ikke blevet bragt videre.

Derfor vil ministeren kræve en redegørelse fra Miljøstyrelsen. Hun ønsker også en ekstern revision af området.

- Det er helt ubegribeligt for mig, hvordan den her praksis har kunnet fortsætte i så mange år. Der er behov for at få ryddet op med det samme. Jeg vil bede Miljøstyrelsen om en redegørelse for forløbet, og for at der ikke er blevet reageret, når de har kendt til de korrekte regler og er blevet informeret om det fra EU-Kommissionen, siger hun.

Ministeren har også bedt Kammeradvokaten om at kulegrave hele drikkevandsområdet.

Allerede i december sidste år modtog Miljøstyrelsen kras kritik fra Rigsrevisionen for sin håndtering af dispensationer. Dengang handlede det om tilladelser til brug af pesticider, der enten var forbudt eller endnu ikke godkendt.

Miljøstyrelsen har nu oplyst kommunerne om, at dispensationerne ikke er i overensstemmelse med reglerne i EU-direktivet. Direktør for Miljøstyrelsen Lars Hindkjær ønsker ikke at stille op til interview.

Ritzau