dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Nordic Waste-jord i støjvold i Silkeborg udgør ingen risiko

Systematiske prøver fra den støjvold i Silkeborg Kommune, der har modtaget forurenet jord fra Nordic Waste, viser at jorden ikke udgør risiko for mennesker eller miljø, lyder det fra kommunen.

SILKEBORG: På et ekstraordinært møde har Silkeborgs klima- og miljøudvalg onsdag taget resultaterne af en ny forureningsundersøgelse af jorden fra Nordic Waste til efterretning, da prøverne ikke viser nogen risiko for miljø eller mennesker, oplyser kommunen.

Jord fra jordbehandlingsanlægget i Ølst er blevet brugt til byggeri af en støjvold ved Silkeborgmotervejen i Balle, og en undersøgelse af 146 nye jordprøver viser nu, at den leverede jord ikke udgør en risiko - hverken i form af udvaskning til vandmiljøet, til grundvandet eller ved direkte kontakt.

Alle jordprøverne er analyseret for kulbrinter, som blandt andet findes i olieforurenet jord, tjærestoffer, PAH’er (7 stk.), samt for 11 tungmetaller: bly, kobber, zink, cadmium, nikkel, krom, barium, selen, arsen, molybdæn og kviksølv. 

Der er ikke observeret forurening i form af olielugt eller misfarvninger, og der blev ikke fundet byggeaffald eller andre fremmedlegemer i jorden. Jorden fremstod relativt ensartet som gråt kalkholdigt ler (kalkstabiliseret ler), og Dansk Miljørådgivning vurderer, at miljøgodkendelsens krav til prøvetagningen pr. 120 tons jord ikke vil overse væsentlig forurening.

Spor af barium

I 15 prøver er der fundet overskridelse af Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterium for barium. Overskridelserne ligger under den naturlige forekomst af barium i lerjord i Østjylland, og det er derfor sandsynligt, at det stammer fra den almindelige lerjord ved Ølst og ikke fra menneskeskabt forurening, oplyser kommunen. Barium findes også i den sundhedsskadelige microfiller, der har givet problemer på Nordic Waste-grunden.

Undersøgelserne viser også, at den hidtidige klassificering af jorden, inden den blev anvist til Silkeborg, ikke overser væsentlig forurening, da "der er relativ god overensstemmelse" - som det formuleres - mellem resultaterne fra forklassificeringen af den leverede jord fra Nordic Waste og forureningsundersøgelsen fra jorden i støjvolden.

Siden der sidst i januar blev rejst tvivl i offentligheden om, hvorvidt jorden var mere forurenet end antaget, har modtagelsen af jord været på pause, indtil der forelå flere undersøgelser.

Byggeriet af jordvolden genoptages derfor også med jord fra Nordic Waste, så længe jorden overholder grænseværdierne i støjvoldens miljøgodkendelse. Den forurenede jord i støjvolden dækkes af et lag ren jord på 60 cm, som forhindrer direkte kontakt med den forurenede jord i kernen af støjvolden. Klima- og miljøudvalget følger fremover den løbende prøveudtagning fra jordvolden.

Se analyserapporten Støjdragen, Silkeborg - Forureningsundersøgelse_DMR rev1 fra Dansk Miljørådgivning.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.