DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger

Ny mærkningsordning skelner mellem sort og grøn strøm

Elprodukter bliver i stigende grad markedsført som for eksempel ”grøn strøm” og ”klimavenlig strøm”, men som forbruger kan det være svært at gennemskue, hvad udsagnene dækker over. Det skal ny mærkningsordning rette op på.
10. SEP 2020 9.27

Det er blevet nemmere at skelne mellem sort og grøn strøm, efter nye retningslinjer fra Forbrugerombudsmanden trådte i kraft d. 1. september.

Et af de nye tiltag er blandt andet en ny mærkningsordning med grønne blade. Et enkelt grønt blød betyder, at elproduktionen er baseret på vedvarende energikilder, men uden yderligere klimatiltag. 

To grønne blade betyder, at stømmen er baseret på vedvarende energikilder og yderligere klimatiltag med "en ikke-ubetydelig klimaeffekt". Her får man altså udover grøn strøm også en aktiv indsats for reducering af CO2-udledning. 

- Elprodukter bliver i stigende grad markedsført som for eksempel ”grøn strøm” og ”klimavenlig strøm”, men som forbruger kan det være svært at gennemskue, hvad udsagnene dækker over. Mærkningen af elprodukter med et eller to blade skulle gerne gøre det nemmere, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Forbrugerombudsmanden står sammen med Dansk Energi, De Frie Energiselskaber, Energisammenslutningen, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Grøn Omstilling og Landbrug og Fødevarer bag de nye retningslinjer for elhandleres brug af klimamæssige udsagn ved markedsføring af strøm.

esl