dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Odder Kommune kræver erstatning for dæmningsbrud

Byrådet forventes tirsdag at vedtage etableringen af en ny dæmning. Regningen vil man have tidligere rådgiver og entreprenør til at betale.
26. FEB 2024 11.19

ODDER: På et byrådsmøde tirsdag forventes kommunalbestyrelsen at afsætte 2,7 mio. kr. til etablering af en ny dæmning ved Rathlousdal. Det skriver TV2 Østjylland. Det sker, efter at den tidligere dæmning brød sammen under de store vandmasser i oktober sidste år.

Odder Kommune har dog tænkt sig at få regningen betalt af den tidligere rådgiver, konsulentfirmaet WSP, og Vils Entreprenørforretning A/S, der stod for byggeriet. 

Store dele af Odder by vågnede den 25. oktober sidste år op til oversvømmede haver og boliger samt et bibliotek med store fugtskader. Den kun tre år gamle dæmning ved Odder Å var brast sammen. Kommunen mener, på baggrund af en rapport udarbejdet af COWI, at der er sket en række fejl i projekteringen og opførelsen af dæmningen. 

- Det er helt rædselsfuldt. Vi troede, vi havde en dæmning, der kunne holde, og så bryder det sammen. Det er jo forfærdeligt, siger formand for Klima og Plan-udvalget Kresten Bjerre (R) til TV2 Østjylland.

Mangelfuld erosionssikring

I rapporten skriver Cowi, at både projekteringsfasen og udførselsfasen indeholder mangler. Det er Cowis vurdering, at materialet udarbejdet af konsulentvirksomheden er mangelfuldt, heriblandt angående erosionssikringen. Ligeledes blev der ikke stillet krav til komprimeringen af jorden, hvorfor entreprenøren ikke har komprimeret jorden "lige så effektivt op ad bygværket". 

Det er sandsynligvis dette, der har været årsag til, at dæmningen brast sammen, da vandet har eroderet den løse jord omkring. Det medførte et hul på 5,5 meter ved siden af dæmningen i forbindelse med vandmasserne. 

Odder Kommune har sidenhen sendt reklamationer til både WSP og Vils med krav om at betale for reetableringen af den nye dæmning samt for omkostninger i forbindelse med bruddet i oktober. 

mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.