DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger
Østjyder skal først sortere ti slags affald fra 2023
Den nuværende sortering skal fra 2023 afløses af en ny model i de seks østjyske kommuner.
Foto: AffaldVarme Aarhus

Østjyder skal først sortere ti slags affald fra 2023

Fire affaldsselskaber har lavet en tidsplan, som ikke overholder statens krav om at gå i gang allerede til sommer.

Først fra 2023 skal østjyder sortere affald i ti fraktioner.

Sådan lyder udmeldingen i dag fra Reno Djurs, Renosyd, AffaldVarme Aarhus og Favrskov Forsyning, som tilsammen dækker kommunerne Norddjurs, Syddjurs, Skanderborg, Odder, Aarhus og Favrskov.

Dermed ser de seks kommuner stort på kravet fra et folketingsflertal om, at ni af de ti fraktioner skal indsamles særskilt allerede fra 1. juli i år. En frist, som både KL, Dansk Affaldsforening og utallige kommuner har protesterer over, hvilket da også resulterede i, at der i sidste øjeblik blev indført en mulighed for at søge om dispensation. Den nye mulighed har ikke stillet Dansk Affaldsforening tilfreds

Og nu melder de fire østjyske selskaber altså ud, at de har en færdig køreplan, som skal gøre over en halv million kunder klar til at sortere i ti fraktioner fra 2023.

- Vi kan ikke haste det her igennem på et halvt år. Den løsning vi ender ud med, skal give mening for miljøet, affaldsselskaber og ikke mindst kunderne, forklarer Finn Sander Jensen (S), bestyrelsesformand i Renosyd I/S.

Tre spande en mulighed

Blandt andet tager det tid at få sendt indsamling og behandling i udbud, og der skal indkøbes nye affaldsspande og skraldebiler.

- Vi er i fuld gang, og vi gør det, de gerne vil have, men det kan ikke lade sig gøre. Alle er enige om det - det giver ikke mening, uddyber Jens Meilvang (LA), formand for Reno Djurs, overfor DK Nyt.

De fire affaldsselskaber meldte ud tilbage i oktober, at de vil samarbejde om den nye affaldsindsamling. Det betyder, at 560.000 østjyder vil komme til at sortere på samme måde.

Jo mere ensartet affald, der leveres videre til genanvendelse, jo bedre bliver kvaliteten, og det er den slags stordriftsfordele, samarbejdet skal udnytte.

Foreløbig peger selskabernes analyse på, at tre spande bliver den bedste løsning, men det endelige valg kommer til politisk behandling i løbet af foråret.