dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Parti vil sætte valgplakater under fornyet klimalup
Valgplakater ved Rådhuspladsen i København.
Foto: Kristendemokraterne

Parti vil sætte valgplakater under fornyet klimalup

En valgplakat bidrager ifølge Kristendemokraterne i gennemsnit med 1,4 kg CO2-udledning.
19. FEB 2024 11.20

Trænger de traditionelle valgkampsmetoder til en opdatering i lyset af nutidens miljøudfordringer? Det spørgsmål stiller Kristendemokraterne, der er dykket ned i tallene bag brugen af valgplakater.

Til valget i 2019 fremstillede landets største trykkeri ifølge partiets oplysninger 150.000 valgplakater. 

"Da en valgplakat i gennemsnit bidrager med 1,4 kg CO2-udledning, svarende til en bilkørsel på 10 kilometer, udgør den samlede udledning fra disse 150.000 plakater noget, der ligner en gevaldigt lang bilferie i en almindelig benzinbil, på knapt 37,5 gange rundt om jorden," hedder det i en pressemeddelelse fra partiet. 

Indenrigspolitisk ordfører for KD Jesper Housgaard tilføjer:

- Forestil jer en valgkamp, hvor vores CO2-aftryk ikke svarer til en maratonrejse rundt om jorden, men snarere til skridt, vi tager sammen mod en grønnere fremtid. Lad os genoverveje, hvordan vi fører valgkamp, så vi både kan engagere borgerne og passe på vores klode.

KD opfordrer til en bred dialog og er åben for innovative løsninger. Det gælder alt fra at udforske digitale platforme til at styrke de klassiske, fysiske vælgermøder og -arrangementer. 

Opgivet i Horsens

Et forsøg på at regulere brugen af valgplakater blev sidste år opgivet i Horsens.

Der var ellers før KV21 bred enighed blandt de lokale partiledere om at prøve at finde en model, der kunne reducere eller helt afskaffe brugen af valgplakater af hensyn til klimaet og miljøet, men forslag til en aftale strandede.

Tidligere har bl.a. Ballerup Kommune forsøgt at begrænse brugen af plakater ad frivillighedens vej, mens byrådene i blandt andet Haderslev, Herning og Faxe har behandlet lignende forslag, uden at de kunne samle flertal. 

Reguleret i vejloven

Indsatsen mod ophængning af valgplakater er flere steder strandet på, at plakatopsætning er reguleret i vejloven, og reglerne for valgplakater er ens over hele landet.

Derfor er der i stedet indgået frivillige aftaler i bl.a. Aarhus om at begrænse antallet af plakater, ligesom enkelte kandidater er gået til valg på slet ikke at bruge valgplakater.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.