DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger

Forsøg i Roskilde:
Pendlere tager postpakkerne med

Kommunen tester i september ordning med gavekort fra 7-Eleven til togpendlere, der tager pakker med i toget fra den ene boks til den anden.
19. SEP 2020 12.33

ROSKILDE: Trafikken sander til, og en del af trængslen skyldes de mange biler, der leverer varer. Roskilde Kommune tester nu en løsning, hvor pendlere tager pakker med og som belønning får et gavekort, oplyser Roskilde Kommune.

Forsøget, som hedder CrowdShip, er verdens første af sin art. Det foregår i september og er en del af erhvervsforskningsprojektet "Crowdsourcing Logistics in Cities", som undersøger muligheder for brug af den eksisterende kapacitet i passagertransport til pakkelevering.

Rent praktisk er borgerne blevet opfordret til at tilmelde sig forsøget via atkins.dk/crowdship, hvorefter de får adgang til en app. Herefter kan man samle en pakke op fra en af pakkeboksene, der er med i testen, og aflevere den igen i en anden boks.

Belønningen er et gavekort på 50 kr. til 7-Eleven. Herudover får man yderligere 10 kr. pr. gang, man deltager i testen, op til i alt 100 kr. Hvis forsøget bliver til virkelighed, vil belønningen være kredit til transportudgifter. 

Kræver logistik

I Roskilde har Klima- og Miljøudvalget og Klimarådet også har sagt ja til at støtte projektet via Klimafonden.

- Idéen er enkel, men den kræver noget logistik for at få den ført ud i livet. Derfor har vi sagt ja til at være med i dette pilotforsøg, og vi giver lidt økonomisk støtte, så det kan lade sig gøre, siger udvalgsformand Karim Friis Arfaoui.

- Det giver jo ikke rigtigt mening, at mange forskellige pakkefirmaer ligger og kører rundt til os med alle de pakker, vi fx har købt på nettet. Det udleder unødig CO2, og jeg tror mange gerne vil gøre en lille indsats samtidig med, at de sparer penge på rejsen, siger udvalgsformanden.

  • Danskerne forventes at bruge 198 mia. kr. på E-handel i 2022, sammenlignet med 123 mia. i 2017.
  • En tredjedel udgøres af fysiske varer, og det øger efterspørgslen på billig og fleksibel levering.
  • Bag projektet står Atkins Danmark i samarbejde med DTU Transport og med finansiering fra Innovationsfonden.

ka