dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ringkøbings klimasikring klar til 50-års hændelser

Vinterens våde vejr udfordrede på ingen måde Ringkøbings værn mod oversvømmelser. I samarbejde med EU har kommunen testet, hvordan man sikrer mod fremtidens vejr.
22. FEB 2024 8.45

RINGKØBING-SKJERN: Vinterens regnfulde og stormende vejr har betydet oversvømmelser og skybrud næsten over hele landet. Med udsigt til en fremtid, der bliver varmere, vådere og vildere, vil oversvømmede veje og kældre også blive noget, vi kommer til at mærke fremover.

Men ikke i Ringkøbing. Her har man nemlig afprøvet en del af fremtidens klimatilpasning for at gøre os klogere på, hvordan man kan styre vandet i fremtiden. Med både hav, fjord og å omkring sig har Ringkøbing før både oplevet stormflod og oversvømmelser i forbindelse med skybrud, men ikke denne vinter.

De sluseanlæg, pumpeanlæg, dæmninger og klimasøer, som Ringkøbing-Skjern Forsyning har anlagt i forbindelse med kommunens klimasikring, har på ingen måde været udfordret af vandmasserne. Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Direktør i forsyningsselskabet Finn Jessen siger til dagbladet, at anlægget slet ikke er blevet testet endnu. Det er nemlig bygget til at kunne håndtere meget voldsommere hændelser.

Vejviser til kommunerne

Ringkøbing-Skjern Kommune indgik i 2018 - sammen med Kystdirektoratet og Region Midtjylland - et samarbejde med EU og flere lande i Nordsøen. Gennem syv projekter skulle de samle erfaringer, viden og redskaber til at optimere forebyggelsen og håndteringen af fremtidens oversvømmelser.

Lagt sammen til ét skulle de syv projekter give en helhedsorienteret tilgang til oversvømmelser fra havet, vandløb, grundvand og skybrud. Et resultat af det danske projekt blev en vejviser til kommunerne, der er et redskab og en 12-trins metode til planlægning af klimatilpasningen. 

Forsikring mod ekstremerne

Tilbage i Ringkøbing har man nu et anlæg, der er klar til at håndtere såkaldte 50-års hændelser - hændelser der statistisk set sker to gange hvert århundrede. Om vandet kommer fra oven, fra havet, fra åen eller fra neden, så er systemet i Ringkøbing bygget til at kunne klare det. 

I 2014 fik den vestjyske by øjnene op for, hvad klimaforandringerne og fremtidige oversvømmelser vil betyde for byen og lokalsamfundet. Det blev startskuddet til kommunens klimasikring, der er bygget til at kunne forsikre mod fremtidens voldsommere vejr og 50-års hændelser.

- Ingen ved hvornår - eller om - vi vil opleve sådan en hændelse. Det kan ske lige pludselig, om 30-40 år... Vi ved det ikke. Men sker det, er vi forberedt, siger Finn Jessen til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.