dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Sådan bliver mest muligt affald til genbrugsguld
Illustration fra en ny plakat om genbrugssamarbejde, som kommuner og genbrugsbutikker kan bruge.

Ny rapport:
Sådan bliver mest muligt affald til genbrugsguld

Kommuner og frivillige organisationer har lavet rapport med gode råd om, hvordan genbrugsbutikker får fat i de salgbare ting, uden at det giver bøvl på genbrugspladsen.

En ny rapport giver gode råd til kommunerne om, hvordan de bedst får et samarbejde med frivilllige organisationer om genbrugelige ting, der er indleveret på genbrugspladserne, til at fungere.

Tidligere har det nemlig ikke været en kommunal opgave at håndtere den slags, det er udelukkende sket på frivillig basis. Men det bliver ændret med ny lovgivning, som blev vedtaget i juni.

Ifølge den skal kommunerne fremover ikke kun sørge for mest mulig genanvendelse, men også mest mulig genbrug. De skal lave genbrugsområder på deres genbrugspladser, hvor velgørende organisationer og andre private aktører eller kommunale institutioner gratis kan komme og hente genstande. Samtidig får kommunerne mulighed for at opkræve gebyr.

Hvordan samarbejdet med velgørende organisationer bedst fungerer, og hvilke faldgruber man skal undgå, har Dansk Affaldsforening og Isobro, indsamlingsorganisationernes brancheforening, lavet en vejledning til i en ny rapport. Den bliver præsenteret i dag i genbrugsbutikken Zirkel i Odense, som af de to parter kaldes "guldmodellen" for samarbejder mellem kommuner og frivillige.

Respekt for forskellighed

Et krav for et godt samarbejde er, at parterne forstår, at deres mål og udgangspunkt er forskelligt. Kommunerne har ansatte med fokus på drift, logistik og borgertilfredshed, mens de velgørende organisationer har som mål at tjene penge og er baseret på frivillig arbejdskraft, typisk seniorer. 

Derfor kan der ske sammenstød, når de ansatte på genbrugspladsen har fokus på et godt flow ind og ud, så borgerne ikke møder en lukket eller overfyldt container eller skal holde i kø. Det er nemt nok med containere til genanvendelse, hvor man laver aftaler med professionelle transportører, men svært med genbrugsting, når den anden part består af frivillige.

Derfor er gensidig respekt, tillid og dialog det vigtigste i et godt samarbejde, viser gennemgangen af erfaringer fra rundt om i landet. Meget vigtigere end forkromet logistik og flotte bygninger.

Kaskadegenbrug

En anden pointe i rapporten er, at der er genbrug nok til alle. Derfor betyder det ikke nødvendigvis lukning af den kommunale genbrugsbutik, at de velgørende organisationer får adgang til genbrugseffekterne først.

Tværtimod foreslår mange ifølge rapporten at opmuntre "kaskadegenbrug", hvor fx de ting, genbrugsbutikkerne ikke kan sælge, går videre til genbrug på et lavere niveau, hvor det fx kan afhentes gratis på genbrugspladser, repareres på et beskyttet værksted eller foræres til lokale kunstnere, skoler og dagplejere.

Derfor bør kommunerne sørge for at få afstemt forventningerne til, hvordan aftalerne skal skrues sammen.

Rapporten "De gode genbrugssamarbejder", som går langt ned i detaljerne om samarbejdsmodeller, skiltning, containere, afhentning, lagerplads og lækkerhedsfaktor, og som desuden rummer eksempler på konkrete løsninger, kan hentes her.

Der kan også hentes plakat til kommuner og butikker samt plakat til borgerne om genbrugssamarbejdet.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.