dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Sø i Jammerbugt er genoprettet efter 150 år
Et cirka 50 hektar stort vandspejl har helt efter planen bredt sig og er blevet til Hellede Sø.
Foto: Jammerbugt Kommune

Sø i Jammerbugt er genoprettet efter 150 år

Flere års arbejde med at lukke de grøfter, der holdt området tørt, er afsluttet.
13. MAJ 2024 13.00

JAMMERBUGT: Hellede Sø vest for Pandrup i den nordvestlige del af Jammerbugt Kommune har været tørlagt i 150 år, men nu er den genoprettet, oplyser kommunen.

Siden 2015 er der blevet arbejdet hen imod, at grøfterne, der holdt området tørt, kunne lukkes. ”Projekt Hellede Sø” blev officielt afsluttet sidste år, men allerede nu er det tydeligt, at naturen er ved at tage over.

Hellede sø før (3) Hellede Sø før genopretningen. Foto: Jammerbugt Kommune
 

- Efter en våd vinter er der opbygget en fin sø med tilhørende vådområder, enge og rørskove, siger biolog Allan Eskesen fra afdelingen for vand og natur.

Han har været tovholder på projektet siden de allerførste tekniske undersøgelser og forhandlinger med lodsejere for ni år siden.

- Fuglene har indfundet sig med blandt andet traner, gæs, ænder, engfugle og rørhøg, og eng- og moseplanterne begynder at blomstre. Senere følger orkidéerne og den smukke klokke-ensian, tilføjer han.

Tre km diger

Genopretningen af søen, som siden 1870 har ligget tørlagt hen og lignet ethvert andet markområde, er sket ved at afgrænse området med cirka tre km diger og fylde cirka fire km drængrøfter op. Med vanddækning af jorden spares atmosfæren for cirka 850 ton CO2 årligt, som ellers bliver udledt ved nedbrydningen af den tørveholdige gamle mosejord.

Hellede Sø er lavvandet og kommer udelukkende til at bestå af næringsfattigt regn- og grundvand uden tilløb fra vandløb eller grøfter.

Om sommeren vil store områder efter al sandsynlighed tørre ud, og derfor arbejdes der i øjeblikket på at finde heste eller kreaturer, som kan afgræsse de tørre bredder. Det er vigtigt for at fremme den gode naturudvikling i området.

- De steder, hvor søen tørrer ud om sommeren, vil forvandle sig til lysåben eng og kær – en spændende naturtype med gode livsbetingelser for mange arter. Men hvis ikke områderne afgræsses, vil de hurtigt vokse til med pil og tagrør og forvandle sig til en mere artsfattig rørsump, forklarer Allan Eskesen.

Hellede Sø

  • Genopretningen af Hellede Sø er finansieret af EU-midler fra Lavbundsordningen.
  • Andre større tørlagte ferskvandssøer i Jammerbugt er Ingstrup Sø, Kettrup Sø og Nørre Økse Sø.
  • Hellede Sø var oprindeligt en del af den cirka 800 hektar store Lundergaard Mose – en højmose ligesom Store Vildmose.

dotn
 
 
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.