dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Stigningen i vandværksboringer med pesticid fortsætter i år
Vandboringer med fund af pesticider i drikkevandet tegner til at blive større i år end sidste år, hvor der blev fundet pesticidrester i over halvdelen af alle boringer.
Foto: Nikolai Linares, Ritzau Scanpix

Stigningen i vandværksboringer med pesticid fortsætter i år

Der blev sidste år fundet pesticidrester i over halvdelen af de aktive vandværksboringer. 2022 syner værre.
7. JUL 2022 15.40

2022 tegner til at blive endnu værre end 2021, når det gælder pesticidrester i drikkevandet. I de første tre måneder og ni dage af i år blev der fundet rester af sprøjtegift i 65 procent af alle de analyserede aktive vandværksboringer.

Der blev i 2021 fundet pesticidrester i over halvdelen - nemlig 56,6 pct. - af danskernes drikkevand viser tal, som Danmarks Naturfredningsforening har hentet fra en landsdækkende boringsdatabase af alle de aktive vandværksboringer. I 2020 var tallet 51,8.

Tilbage i 2016, blev der fundet pesticidrester i 25,2 procent af de aktive boringer.

Udsigt til yderligere stigning

- Når vi ser på de seneste års fund af pesticider i drikkevandsboringer, kan vi se, at antallet af boringer med fund stiger år for år. Lige nu er de oppe på, at over halvdelen af alle drikkevandsboringer indeholder de her stoffer. De allerseneste tal viser, at vi nok kommer op på 60 procent, siger siger geolog ved Danmarks Naturfredningsforening Walter Brüsch.

En af årsagerne til stigningen skal findes i, at boringerne de seneste år er blevet analyseret for en række nye stoffer. Dermed har tidligere vandmagasiner været forurenet på et højere niveau, end man tidligere troede.

Ifølge Walter Brüsch er vejen til renere drikkevand forholdsvis simpel, omend det vil kræve, at man planlægger flere årtier ud i fremtiden.

- Man skal lade være med at gentage fortidens synder. Man skal lade være med at bruge pesticider i grundvandsparkerne der, hvor fremtidens drikkevand dannes, siger han.

Ritzau
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.