DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job
Foto: Syddjurs Kommune

Intelligent flådestyring:
Syddjurs i spidsen for at afprøve klimasmarte kørselsmønstre

Tværkommunalt projekt med kunstig intelligens på vej på finansloven.
2. SEP 2020 10.00

SYDDJURS: I regeringens forslag til finanslov for 2021 er der tildelt 60 mio. kr. til offentlige såkaldte signaturprojekter, der skal afprøve kunstig intelligens. 5,3 mio. kr. tilfalder det tværkommunale projekt "Intelligent flådestyring og klimasmarte kørselsmønstre", der har Syddjurs Kommune i spidsen, lyder det fra Syddjurs.
 
Alene i Syddjurs Kommune kører kommunale medarbejdere omkring 7,5 mio. kilometer i tjenesten hvert år, og over 100 årsværk er bundet op på landevejen. Det nye fælleskommunale projekt skal være med til at muliggøre mere samkørsel, optimerede ruter og sikre en optimal placering og sammensætning af bilflåden.

I projektet vil kommunerne udnytte data og kunstig intelligens til at skabe nye datadrevne it-løsninger, der optimerer den kommunale kørsel og sikrer bedre overblik over kommunens køretøjer. Gevinsten er frigørelse af ressourcer og et bidrag til den grønne omstilling ved at reducere kommunernes CO2-udledning.

Fem andre kommuner med

Selve signaturprojektet gennemføres i løbet af 2021, og Syddjurs Kommune vil bruge efteråret 2020 på at mobilisere øvrige deltagerkommuner og parter, så projektet er klar til eksekvering lige efter nytår. De øvrige deltagere er Sønderborg, Aarhus, Roskilde, Slagelse og Favrskov kommuner.

Baggrunden for signaturprojekterne er en aftale indgået mellem Regeringen, KL og Danske Regioner, ved navn Digitaliseringspagten. Målet er at nytænke det fællesoffentlige samarbejde om digitalisering, og der er tre indsatsområder:

  • Viden, overblik og gennemsigtighed
  • Teknologi og nye velfærdsløsninger skal gavne flere
  • Sammenhængende indsatser og service


Til brug i perioden 2019-2022 oprettede regeringen, KL og Danske Regioner en investeringsfond til afprøvning af signaturprojekter med kunstig intelligens samt til udbredelse og implementering af digitale velfærdsløsninger.

Det er denne fond, der nu har tildelt Syddjurs Kommune og de fem samarbejdskommuner 5,3 mio. kr. til at optimerer kommunernes kørsel, så der kan opnås klima- og ressourcemæssigt gevinster ved anvendelse af kunstig intelligens. 

Syddjurs Kommune deltager i 2020 i tre andre AI-signaturprojekter.

ka