Vinderforslag til hovedstadens udvikling er fundet
HOVEDSTADEN: Den såkaldte Fingerplan, der er selve plangrundlaget for hovedstadsområdets udvikling, fyldte sidste år 75 år, og i starten af 2024 udskrev Arkitektforeningen en åben idékonkurrence med titlen "Fingerplan 2.0" med støtte fra Dreyers Fond. Fem tegnestuer gik videre i konkurrencens fase 2, og et enigt dommerpanel har nu udpeget vinderen, oplyser Arkitektforeningen.
Dommerpanelet består af arkitekter, byplanlæggere og borgmestrene fra tre ud af de 34 hovedstadskommuner, Albertslund, Frederiksberg og Lejre.
Fredag eftermiddag blev det så afsløret, at vinderforslaget "En decentral organisme vokser frem" kommer fra Tegnestuen Vandkunsten, mens en delt 2. plads går til Cobe og Masu Planning. Med blandt de fem i opløbet var også Nordland arkitekter og Gründl Haahr Arkitekter.
Behovet for en opdateret "Fingerplan 2.0" hænger sammen med udfordringerne i hovedstadsområdet med stigende havvand, manglende biodiversitet, trængsel på vejene og et overophedet boligmarked.
- At sætte retning for, hvordan vi skal bo og leve sammen om 40, 60 eller 100 år, kræver en grundig analyse af nuværende og fremtidige udfordringer og politisk vilje til at løse dem, siger direktør i Arkitektforeningen og formand for dommerpanelet Lars Autrup.
- Med Fingerplan 2.0-konkurrencen ønsker vi at sætte fokus på disse udfordringer og fremkalde fælles billeder på fremtiden, der kan bruges som inspirationsoplæg til politiske beslutningstagere og planlæggere.
Naturen som drivkraft.
Samlet set tegner de fem forslag et nybrud i udviklingen på tværs af kommunerne, hvor vandet og landskabet spiller hovedrollen. Og de sætter en dagsorden for, hvordan vi i dag bør tænke planlægning af hovedstadsområdet med naturen, som en væsentlig driver for udviklingen, lyder det fra Arkitektforeningen.
De fem forslag peger også samstemmende på potentialet i at sprede byvæksten langs S-togsnettets fem fingre og udnytte og styrke forstædernes nærhed til naturen samt styrke den kollektive trafik og sikre løsninger på tværs af kommunegrænser.
Lars Autrup mener, at de fem forslag bidrager med vigtige og perspektivrige indspark til debatten og til en kommende revidering af Fingerplanen.
Vinderforslaget fra Vandkunsten skiller sig ifølge dommerpanelet ud ved at præsentere "en stærk, sammenhængende plan og sætte attraktive billeder på fremtiden".
Vinderforslaget
Panelet vurderer, at vinderforslaget fra Vandkunsten tager hele den måde, vi planlægger byer på, op til revision - ved at lægge op til, at udviklingen fremover skal ske på vandets og naturens præmisser. Det involverer fx kystbeskyttelse, stop for bebyggelse i lavlandsområder og på længere sigt tilbagetrækning fra særligt udsatte områder og kyststrækninger.
Vandkunsten vender udfordringer med stigende havvand, trængsel på vejene og manglende liv i hovedstadens udkant til nye potentialer. Fx foreslås et nyt dige fra Charlottenlund i nord til Køge i syd. Som værn mod vandet, men samtidig skaber det et nyt kystlandskab med skær og rev, strandeng, badebroer og flydende pontonboliger. På land får både skov og fjord lov til at brede sig, og nye boligområder, med pælehuse, bofællesskaber og tiny houses skyder op.
Selve fingerplanstrukturen med S-togsnettet bevares og udbygges med Vandkunstens forslag. Desuden etableres et finmasket net af supercykelstier, og hurtigbusforbindelser indføres på tværs af ”fingrene”. På den måde frisættes plads til at omforme de større indfaldsveje, parkeringspladser m.v. til nye grønne byrum. I forslaget er dette eksemplificeret ved Hillerødmotorvejen, der omdannes til ny bygade ind mod Københavns centrum.
Forslaget rummer et omfattende idékatalog med bud på alt fra sammenhæng i den regionale landskabsbearbejdning til en ny boliglov - samt en ny politisk organisering i hovedstadsområdet, der både styrker den lokale selvbestemmelse og samarbejdet på tværs af kommuner.
- Vi mener, der oplagt er behov for en samlende strategi for de kommende års udvikling, siger partner i Vandkunsten Jan Albrechtsen.
- En strategi der kan skabe nye positive fortællinger og billeder på en fremtid, hvor de store udfordringer med oversvømmelser, CO2-udledning og biodiversitetskrise får reel indflydelse på byudviklingen.
- En strategi, hvor vi udvikler nye løsninger, der positivt peger på de mange potentialer, der ligger i udfordringerne, siger partneren i det vindende arkitektfirma.
Se mere om vinderforslaget og de fire øvrige forslag her.
cwa
Fakta og baggrund
- Fingerplanen fra 1947 fejrede 75-års jubilæum samtidig med igangsættelsen af denne konkurrence i 2022. Snart er det 20 år siden, at den sidste større revision udkom i 2007.
- Hovedstadsområdet vokser både i areal og indbyggertal, klimaforandringer, pressede økosystemer, ændret demografi og nye måder at arbejde, bo og leve sit liv på stiller nye krav til byens udformning, infrastruktur, byrum, boligområder, natur- og arealanvendelse. Derfor er der behov for en ny sammenhængende plan - en Fingerplan 2.0 - på en ny tids præmisser.
- I starten af 2024 udskrev Arkitektforeningens lokalafdeling i København derfor en åben idékonkurrence i to faser, med støtte fra Dreyers Fond. I foråret 2024 indkom 47 forslag i første fase. Fem forslag blev udvalgt til at gå videre til konkurrencens 2. fase – udviklingsfasen.
- Formålet med konkurrencen er at igangsætte en nødvendig samtale om fremtidens hovedstadsområde. Konkurrencedeltagerne har arbejdet med spørgsmål vedrørende hovedstadsområdets egenart og kontekst, klimaforandringer, landskab og biodiversitet, sammenhænge, infrastruktur og organisering samt mangfoldighed, demografi og den blandede by.
- Resultatet er en række nytænkende og visionære bud på den fortsatte udvikling i hovedstadsområdet, der kan være med til at kickstarte en fælles dialog mellem borgere, beslutningstagere og bygherrer om den forestående retning for hovedstadsområdet.
Præmiering: Vinderholdet er præmieret med 250.000 kr. Der uddeles to 2. præmier på hver 110.000 kr.
Kilde: Akademisk Arkitektforening
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.