
Sejl længere ud og sandsug fra et område, der ikke vil tage skade på samme måde som i Øresund. Sådan lyder opfordringen fra Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, som sammen med seks andre danske kommuner, syv svenske samt 13 NGO'er står bag brevet til miljøministeren.
- Vi kan se, at de skamferer havbunden og efterlader store, dybe, døde huller, og det er på ingen måde gavnligt for vores havmiljø, siger borgmesteren til DR København.
Sandsugning bruges ofte som byggemateriale, hvor sandet suges op fra havbunden og placeres enten på land eller på havet, hvor der senere skal bygges. Men Benedikte Kiær forstår ikke, hvorfor Øresund skal skades, for at man sparer penge, når der skal findes materialer til byggeri.
- Man kunne godt sejle længere ud og suge nogle steder, hvor man slet ikke ødelægger det på samme måde som i Øresund, siger hun.
Hjertet af Øresund man suger væk
En af dem, der har mærket konsekvensen af sandsugningen, er Søren Jacobsen, der er den sidste erhvervsfisker i Helsingør.
- Jeg kan se, når vi sejler her på mit ekkolod, at her, hvor vi er nu, er der 5-6 meter, og lige om lidt er der så 10 meter. Man fjerner hele de øverste lag, hvor væksten og næringen er til fiskene, siger han.
- Det er jo selve hjertet af Øresund, her ved Lappegrunden. Det er her, fiskene yngler og spiser, siger Søren Jacobsen.
Det har ikke været muligt for DR København at få en kommentar fra Esben Lunde Larsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.