dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ny lov om matrikelfinte strammes - men kunne ikke samle alle

To svinefarme skal miljømæssigt nu ses under ét, hvis de er naboer og har samme ejer eller arbejder sammen teknisk.
23. FEB 2024 6.00

Et flertal i Folketinget har nu stemt en ændring af husdyrloven igennem - en ændring, der skal stramme op om den matrikelfinte, der har ladet visse landbrugsbedrifter omgå miljøbestemmelser.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har tidligere lovet naboer til svinefarme, at han ville lukke hullet i loven, der har gjort det muligt for svineproducenter at udvide med mange tusinde svin ved at opdele produktionen på flere matrikler.

Tidligere skulle to bedrifter have en samlet vurdering af miljøforureningen, hvis de både var forureningsmæssigt, driftsmæssigt og teknisk forbundet. To nabo-landbrug skulle således kun betragtes under ét, hvis de fx. delte gylletank eller medarbejdere.

Med den nye lov skal bedrifter, der er forureningsmæssigt forbundet - altså ligger tæt - nu have en samlet miljøgodkendelse, hvis de også enten er driftsmæssigt eller teknisk forbundet.

I folketingsdebatten kritiserede Carl Valentin (SF), at der så stadig vil være mulighed for to store svinefarme tæt på hinanden, hvortil Erling Bonnesen (V) replicerede, at matrikelfinten med den nye lov som sådan altså er bremset, da en bedrift ikke vil kunne få lov til udvidelse ved blot at dele matriklen op i to.

EL stemt ned

Ved andenbehandlingen havde Enhedslisten stillet et ændringsforslag om at forenkle lovteksten, så kommunerne blot skal vurdere på ét parameter, nemlig om svinebedrifter er forureningsmæssigt forbundne, når der skal gives en miljøgodkendelse. Forslaget blev bakket op af SF, De Radikale, Alternativet og De Konservative, oplyser sn.dk.

Det blev dog miljøministerens forslag, som blev vedtaget. Den nye lov vil således ikke ramme to forskellige svinefarmere, der godt nok ligger tæt, men hverken har driftsmæssigt eller teknisk samarbejde. 

DD, DF og Kim Edberg Andersen (løsgænger) stemte helt imod loven, mens ALT hverken stemte for eller imod. Og Enhedslisten endte med at stemme for:

– Vi bliver nødt til at stemme for et lovforslag, som vi ikke synes er godt nok, men som er en anelse bedre end den nuværende tilstand, sagde miljø- og fødevareordfører Søren Egge Rasmussen (EL), da han mødtes med demonstrerende naboer til svinefarme på Slotspladsen.

- På papiret kan det ligne en løsning, men i realiteten vil det ikke komme til at betyde noget for husdyrproducenterne. For naboer og natur har det selvsagt ikke betydning, om forureningen med ammoniak, kvælstof og lugt kommer fra en eller to matrikler, siger landbrugspolitisk ordfører i Greenpeace Helene Hansen.

Den mest omtalte sag om matrikelfinten stammer fra Næstved Kommune, hvor beboerne råbte op ved udsigten til at blive naboer til en stor udvidelse af en svineproduktion. Planer om en ny svinefarm til op mod 20.000 slagtesvin sker, uden at en allerede eksisterende stald til 120.000 smågrise, der kommer til at ligge helt op ad det nye anlæg, bliver regnet med i miljøbelastningen. Og det er på trods af, at begge stalde ejes af samme svineproducent, Tybjerggaard.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.