
Der er et stort behov for hurtigere og bedre togforbindelser mod Hamburg, som er et af Danmarks vigtigste eksportmarkeder og porten mod resten af Europa. Det mener 17 østjyske borgmestre.
I dag tager det 4½ time fra Aarhus til Hamburg med det hurtigste tog, hvor det med bil kun tager knap 3½ time. Der er kun to afgange om dagen, og der er ingen planer om forbedringer.
En ny rapport fra konsulentfirmaet Atkins viser, at man helt gratis kan forkorte rejsetiden væsentligt. Faktisk kan rejsetiden fra alle stationer ned gennem Jylland mod Hamburg umiddelbart reduceres med en time eller mere - udelukkende ved at togoperatørerne ændrer i administrative procedurer, prioriterer forbindelsen mellem Østjylland og Hamburg samt reducerer i antallet af de 12 stop. Rejsetiden mellem Aarhus og Hamburg kan dermed komme ned på ca. 3¼ time - hurtigere end man kan køre strækningen i bil.
Fra 12 til fem stop
De østjyske borgmestre undrer sig over den mangel på balance, der er i at sikre hurtige togforbindelser mellem Jylland og Hamburg, i forhold til det fokus der er på hurtige forbindelser til og fra København.
Mellem København og Hamburg planlægges der med Femern Bælt-forbindelsen 20 tog på strækningen, der forventes at skulle betjene de 27.500 daglige rejsende. Til sammenligning betjenes de ca. 73.000 daglige rejsende mellem Jylland og Nordtyskland i dag kun af to tog. Med Timemodellen planlægges det at anvende 13-14 mia. kr. på at reducere rejsetiden med ca. 1 time til/fra København, for de knap 100.000 rejsende der dagligt passerer Storebælt eller Kattegat.
I rapporten vurderer Atkins, at de nævnte tiltag for hurtigere og bedre togforbindelser kan resultere i, at togtrafikken mellem Østjylland og Hamburg kan stige med op mod 100 pct. i takt med at forbedringerne tages i brug. Det svarer til ekstra ca. 500.000 togrejser årligt mellem Østjylland og Hamburg. Derudover vurderer rapporten, at der vil kunne komme en yderligere passagerstigning på op mod 60 pct. i den regionale passagertrafik på strækningen.
17 østjyske kommuner er gået sammen om at få foretaget en analyse af hurtigere og bedre togforbindelser mellem Østjylland og Hamburg: Billund, Favrskov, Fredericia, Haderslev, Hedensted, Horsens, Kolding, Middelfart, Norddjurs, Odder, Randers, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Vejen, Vejle, Aarhus.
Ca. 27 minutter kan spares ved, at toget fra Aarhus mod Hamburg kører med samme hastighed, som de hurtigste tog på strækningen allerede gør.
Ca.17 minutter kan spares ved at reducere antallet af stop til fem mellem Aarhus og Hamburg.
Ca.25 minutter kan spares ved at ændre køretidstillægget. Det er den usikkerhedsmargen, man giver togførerne for at overholde køreplanen. UIC, der er jernbaneselskabernes internationale samarbejdsorganisation, anbefaler et køretidstillæg på 5 pct. Men DSB og DB har valgt en køretidsreserve på hele 19 pct. på strækningen mellem Aarhus og Hamburg.
Yderligere rejsetidsforbedringer på op mod 15-27 minutter med allerede besluttede eller planlagte forbedringer i perioden 2015-25 - herunder dobbeltspor i Sønderjylland, elektrificering og nye signaler samt timemodellens baneudretninger i Østjylland.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.