dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Kåre Viemose, Polfoto

25.000 elever skal tjekke skolernes indeklima

Nu følges der op på undersøgelse, som i 2009 afslørede 'skræmmende' dårligt indeklima i klasselokaler

Tung og dårlig luft i klasselokaler går ud over elevernes indlæring, og nu vil forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) sammen med tusindvis af elever kortlægge, hvordan det står til med indeklimaet på de danske folkeskoler og gymnasier.

25.000 elever fra 1000 skole- og gymnasieklasser over hele landet deltager i den videnskabelige undersøgelse, der finder sted de kommende uger.

Eleverne skal to gange inden for en uge måle og indsamle data om CO2-niveau og antal svampesporer i klasselokalerne. Et højt CO2-indhold i et klasselokale er et tegn på, at der ikke bliver luftet tilstrækkeligt ud.

Resultaterne vil herefter blive samlet og analyseret af forskere fra DTU.

- Vi har dokumentation for, at indeklimaet betyder fantastisk meget for både trivsel og indlæring. Blandt andet viser den nyeste forskning, at dårligt indeklima påvirker elevernes præstationer ved de nationale test, siger Geo Clausen, professor på DTU Byg, i en pressemeddelelse.

Sammenlignes med data fra 2009
Skoleeleverne bidrog til samme eksperiment for fem år siden. Dengang viste deres målinger, at der på over halvdelen af skolerne, 56 pct, blev målt koncentrationer af CO2, der lå over det acceptable niveau.

De nye data vil blive sammenlignet med resultaterne fra 2009, så det kan fastslås, om der er sket en forværring eller en forbedring af indeklimaet.

- Undersøgelsen i 2009 afslørede et skræmmende dårligt indeklima. Niveauet i mange klasser var så foruroligende, at vi ikke kan sidde det overhørigt. Vi håber selvfølgelig på, at luftkvaliteten er blevet bedre, ikke mindst fordi den nye folkeskolereform kræver, at eleverne opholder sig flere timer i lokalerne end tidligere, siger Geo Clausen.

 

Ritzau

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/25-000-elever-skal-tjekke-skolernes-indeklima

GDPR