I en højteknologisk verden og hverdag spiller naturvidenskab en helt afgørende rolle, blandt andet på sundheds- og klimaområdet. Men i fremtiden bliver der muligvis længere mellem de kloge hoveder, der skal sikre den videre udvikling, da mange grundskoleelever har et an-trengt forhold til de naturvidenskabelige fag. Det er en af de helt store udfordringer for det danske uddannelsessystem, og det skal der nu laves om på. Her kommer QUEST ind i billedet.
QUEST er navnet på et nytænkende, langsigtet projekt, der de næste fire år involverer de fem kommuner i udvikling og fornyelse af grundskolens naturvidenskabelige undervisning. Målet er bedre undervisning, og midlet er at styrke lærernes faglige samarbejde på hver enkelt skole, og mellem skolerne indbyrdes. I projektet deltager i alt 450 lærere fra 43 skoler i Aarhus, Horsens, Holstebro, Randers og Silkeborg kommuner. 150 lærere er direkte med og kommer på kurser, mens 300 deltager gennem arbejdet i faggrupper på skolerne.
Ny tilgang til efteruddannelse
Udviklingen og fornyelsen sker ved at efteruddanne lærerne, men QUEST-projektet adskiller sig på en række måder fra traditionel efteruddannelse, der har vist sig at have minimal langvarig effekt. Blandt andet skal de deltagende lærere dele deres nye viden og kunnen fra QUEST med kollegerne hjemme på skolen, og deres rolle som igangsættere af faglige og didaktiske diskussioner trænes målrettet i projektet.
- Vi anser systematisk og ambitiøst samarbejde med fagkolleger for at være det vigtigste redskab til, at lærerne kan udvikle sig professionelt, siger centerleder Michael Caspersen fra Aarhus Universitet. Men bedre samarbejde kræver ændringer i skolens kultur og i lærernes selvforståelse, så det er nødvendigt med lang tid, hvor man øver sig. Og i en indkøringsperiode kræver det inspiration og støtte udefra.
Projektet er inspireret af to store tyske udviklingsprojekter (SINUS og SINUS-TRANSFER), som har vist, at langvarigt, skolebaseret udviklingsarbejde har målelig effekt på elevernes læring. QUEST er planlagt af fem forskere og undervisere fra Aarhus Universitet og professionshøjskolen VIA-UC, der også har inddraget forskning om skoleudvikling og lærerudvikling fra USA og England. På den måde er projektet et eksemplarisk samarbejde mellem to de store uddannelsesinstitutioner i regionen.
Desuden følges QUEST af forskning, så de opnåede erfaringer kan systematiseres og gøres anvendelige. Projektet evalueres af Naturfagscenteret ved Oslo Universitet, og støttes økonomisk af Lundbeckfonden og af Aarhus Kommune.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.