AARHUS: Det er åbne rum og bevægelse, der har været på tegnebrættet da rammerne for Aarhus’ nye 14.883 kvadratmeter store skole blev udtænkt af Henning Larsen Architects i 2011.
Skolen står nu færdig, bygget ud fra de nyeste principper om læring og udvikling, og alt ligefra trapperum, fællesrum og opholdsarealer til de mange udendørsarealer er designet på en måde, så børnene ikke skal tage den lige vej, men i stedet springe, hoppe eller klatre sig frem i verden.
Fysisk og faglig inddeling
Skolen er både fysisk og fagligt inddelt i henholdsvis indskolingstrin, mellemtrin og udskolingstrin, der har sine egne afgrænsede områder. Hvert trin har sågar egen spisepause, for på Frederiksbjerg Skole spiser man frokost i kantinen i tre rul.
Indskolingstrinnet er opdelt i aldersintegrerede klynger i stedet for klasser, da man ligesom på mange andre skoler har KRAI-rullende skolestart, så eleverne kan starte fire gange om året i stedet for kun en.
Hver klynge består kun af fire elever, og derfor er de fysiske rammer på særligt indskolingstrinnet meget anderledes, end på en helt almindelig folkeskole. Her er i stedet mange små rum, adskilt af glasdøre, hvor børnene flytter sig rundt i løbet af dagen afhængigt af, hvilket fag de skal have.
Boldbaner på tagene
Foruden de åbne undervisningsrum har skolen både en multisal, et teater, en bevægelsessal, en motoriksal og pædagogiske køkkener til fri afbenyttelse. Trapperummet er kendetegnet ved en zig-zag trappe med trin i flere højder, og en klatrevæg at kravle opad eller glide nedad.
Også udendørsarealerne skiller sig ud fra en helt almindelig folkeskole, da skolen har boldbaner på tagene - endda hele tre af slagsen - og en stor skolegård med adgang til børnehavens legeplads, hvor der både er kaniner og fugle.
Bæredygtig, klimavenlig og C02-neutral
Skolen er bygget med bærebygtighed for øje, og man har således genbrugt 400.000 tegl fra blandt andet den nedrevne Sct. Anna Gades Skole, der tidligere lå på grunden. Med 250 kvadratmeter solceller har skolen også et lavt energiforbrug, og også indeklima såvel som CO2-belastningen er der taget særligt højde for i byggeplanerne.
900 børn og 150 medarbejdere har deres daglige gang på skolen, der også rummer børnehave, SFO og fritidsklub. Skolen har kostet 260 mio. kr og blev i dag officielt indviet af Kronprinsesse Mary og rådmand Bünyamin Simsek (V).
Du kan se mere om skolebyggeriet i denne præsentationsvideo.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.