dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Alle oliefyr i Middelfart skal ud før 2020

Første strategiske energiplan i det kommunale Danmark, som betragter energisystemer og -indsatser på tværs af kommunegrænser
9. JAN 2013 12.29

MIDDELFART: Middelfart Kommune har i en række år haft fokus på omstilling til grøn energi. Nu sættes yderligere turbo på omstillingen med plan, der bl.a. betyder, at al varme hos samtlige forbrugere i hele kommunen skal komme fra vedvarende energi allerede i 2020. Planen vil betyde investeringer på 600 mio. kr. og skabe 600 nye arbejdspladser, lyder det fra energikommunen.

Danmark er i disse år i færd med en energiomstilling af enorme dimensioner. Vi skal på forholdsvis få år omstille vores energiproduktion og -forbrug, så hele vores energiforbrug fra 2050 er baseret på vedvarende energi. Dvs. vores energi skal komme fra vind, sol og biomasse og ikke længere fra kul, olie og gas. Den danske stat gør meget, men en så stor omstilling forudsætter, at alle spiller med - myndigheder, forsyningsselskaber og ikke mindst borgerne.

- I Middelfart har vi længe haft fokus på at yde vores bidrag til den grønne omstilling - bl.a. energirenovering af de kommunale bygninger gennem ESCO-modellen, som vi nu har kopieret til gadelysnettet. Vi har været blandt de første i landet, der har taget alvorligt fat i at hjælpe borgerne med at få organiseret energirenovering af private boliger. Vi har taget initiativ til det privat-offentlige partnerskab Grøn erhvervsvækst, og vi deltager i en lang række udviklings- og pilotprojekter omkring smart energi, energibesparelser, landsbynærvarme m.m., fortæller Johannes Lundsfryd Jensen (S), formand for Miljø- og Energiudvalget.

Byrådet har nu sendt en strategisk energiplan i høring, hvor målet er 100 pct. vedvarende energi i 2050. Af strategien fremgår konkrete bud på, hvad der skal til.

For blot at nå det første delmål, som er en 40 pct. reduktion i CO2udledningen i 2020 i forhold til udledningen i 1990, lister den strategiske energiplan følgende initiativer op:

• Omstille til 100 pct. brug af vedvarende energi i fjernvarmeforsyningen
• Omstille bygninger udenfor fjernvarmenettene til 100 pct. CO2-neutral opvarmning - dvs. fx væk med alle oliefyr
• Gennemføre kommunens vindmølleplan
• Sørge for, at elproduktion på decentrale kraftvarmeværker baseres på 100 pct. vedvarende energi
• Have opsat solceller svarende til 5.000 MWh årligt - det svarer til godt ca. 1.000 parcelhusanlæg (som er det dobbelte af, hvad der allerede er opsat)
• Sørge for en 5 pct. reduktion af drivhusgasser fra transportsektoren

I den beregning er det i øvrigt forudsat, at der sker en omstilling også af den centrale elproduktion til mere vedvarende energi.

I tilblivelsen af planen har kommunen været i dialog med forsyningsselskaberne, der spiller en meget stor rolle i forhold til at få gennemført de forskellige tiltag. De skal involveres endnu tættere i samarbejdet om realisering af planen.

Planen er den første strategiske energiplan i det kommunale Danmark, som er fælles med andre kommuner. Den er koordineret mellem Hedensted, Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kommuner og betragter dermed energisystemer og -indsatser på tværs af kommunegrænser.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/alle-oliefyr-i-middelfart-skal-ud-foer-2020

GDPR