
Regionerne er klar til at overtage kortlægningen af grundvandsressourcen fra Naturstyrelsen, der tager sig af opgaven - indtil videre indtil 2015. Men der ikke umiddelbart enighed om, hvor opgaven ligger bedst.
Evalueringen af kommunalreformen fra marts 2013 indebar, at et udvalg skulle arbejde med, hvad der skal ske med grundvandskortlægningen efter 2015. Ifølge dknyts oplysninger er p.t. noget nær 55 årsværk beskæftiget med opgaven, der ligger i Naturstyrelsen.
Danske Regioner melder nu politisk ud omkring opgaven - her et par måneder, før det pågældende udvalg barsler med sin rapport, og der skal træffes politisk beslutning om, hvorvidt kortlægningen skal fortsætte og i hvilket regi.
- Vi har ikke råd til, at viden går tabt mellem forskellige forvaltninger, der administrerer forskellige dele af undergrunden, når staten afslutter kortlægningen af grundvandsressourcer i 2015, siger Anne V. Kristensen (V), formand for Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling og EU, i forbindelse med regionernes forslag om en ny ansvarsfordeling og samarbejdsmodel for kortlægning og sikring af grundvandet efter 2015.
Regionernes model skal sikre en klar fordeling af ansvaret for sikring af grundvandet, som bruges til drikkevand, og lægge op til bedre samspil med kommunernes ønsker for udvikling i blandt andet kommuneplaner. At producere viden tæt på dem, der har brug for viden til at forvalte grundvandet, skal give synergi- og rationaliseringsgevinster ved at kombinere regionernes indsats på jordforurenings- og råstofområdet med grundvandskortlægningen.
Færre ressourcer
Så vidt regionernes argumenter. Ifølge dknyts oplysninger er der i udvalgsarbejdet røster fremme om at bevare opgaven i Naturstyrelsens regi - dog i mindre omfang end de nuværende 55 årsværk. Staten har i forvejen ansvaret for den overordnede vandplanlægning, der skal følge EU's vandrammedirektiv.
KL deltager også i udvalgsarbejdet - og ifølge konsulent i KL's Teknik- og Miljøkontor Niels Philip Jensen er det afgørende for KL, at der nedsættes en styregruppe, hvor kommunerne sidder med ved bordet. Mulighederne for at få opfyldt det ønske har betydning for KL's holdning til, hvem der skal varetage opgaven.
Uanset hvor opgaven ender, tyder det på, at kortlægningsansvaret skal varetages af væsentligt færre ansatte end i dag. Ifølge dknyts oplysninger er der nemlig enighed i udvalget om, at kortlægningen for det første skal fortsætte, og for det andet, at det skal ske med et væsentligt mindre ressourceforbrug end i dag.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.