Biomasse eller en transmissionsledning til naboværket. Den recept har vist sin værdi for de mange familier, der er tilknyttet nogle af de 35 barmarksværker, som med energiforliget fra 2012 fik frit brændselsvalg, lyder det fra Dansk Fjernvarme.
Tidligere var de tvunget til at bruge naturgas, men disse 35 små naturgasfyrede kraftvarmeværker fik lov at installere en 1 MW biomassekedel eller eventuelt at etablere en transmissionsledning til et naboværk.
- Fra at have varmepriser på mere end ca. 27.000 kr. for et standardhus, så er de nu gennemsnitligt nede på knapt 18.000 kr. Medicinen har virket, kan vi konstatere, siger økonomisk konsulent Anders Jespersen fra Dansk Fjernvarme.
Forbrugerne får nemlig stadig nøjagtig den samme vare; nemlig fjernvarme, men til en helt anden pris. Helt præcist har de 35 barmarksværker gennemsnitligt sænket varmeprisen 8.972 kr.
Gang i hussalget
Blandt de 35 barmarksværker er det Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk, der har opnået den laveste pris. Her koster det nu 10.610 kr. at opvarme et standardhus på 130 kvm. med et årligt forbrug på 18,1 MWh fjernvarme. Det er mere end 20.000 kr. mindre end for bare halvandet år siden.
De markante prissænkninger har været med til at skabe vækst lokalt. Eksempelvis har man nogle steder fået gang i et ellers dødt boligmarked, fordi husene ikke kunne sælges på grund af de tårnhøje varmeregninger. De lavere priser betyder eksempelvis også, at de lokale fjernvarmeselskaber har oplevet vækst i antallet af tilkoblede boliger. Og at forbrugerne har fået flere penge mellem hænderne til andet end at betale varme med. For et værk med 300 forbrugere betyder en prissænkning på 9000 kr. for et standardhus eksempelvis, at forbrugerne sparer op mod 3 mio. kr.
De 35 barmarksværker, der oprindelig var de dyreste, har siden fået følgeskab af de næste 50 værker på listen. Også disse 50 har fået mulighed for at installere en 1 MW biomassekedel eller eventuelt at etablere en transmissionsledning til et naboværk.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.