DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger
Betonfrit byggeri og genbrug af fiskevand
Borgmester Trine Græse (S) i første spadestik til det klimaneutrale børnehus sammen med arkitekt og projektleder i Ejendomscentret i Gladsaxe Kim Peter Jacobsen, ekstern ingeniørrådgiver fra Lyngkilde A/S Øjvind Fogh og byggeleder Preben Carlsen fra hovedentreprenør Elindco A/S.
Foto: Gladsaxe Kommune

Kommunal klimakamp:
Betonfrit byggeri og genbrug af fiskevand

Klimavenlige initiativer fra Horsens, Thisted, Frederikshavn og så Gladsaxe, hvor genbrugsmursten bruges på en måde, så de senere kan bruges endnu en gang i et tredje byggeri.
14. MAR 2021 9.00

Klimainitiativer er der brug for, og kommunale af slagsen er der løbende meldinger om. Vi tager igen et udpluk af de aktuelle eksempler. 

Gladsaxe bygger Danmarks første klimaneutrale børnehus, der også er svanemærket, oplyser kommunen. Ved brug af såkaldt CLT-teknologi kommer institutionen til at fungere som CO2-lager med mest muligt træ, der har optaget rigtig meget CO2 fra atmosfæren, og mindst muligt af den CO2-tunge beton. 

Desuden bliver træerne, som bruges til byggeriet, erstattet af nyplantede plantagetræer. De vil i årene frem optage så meget CO2, at det vil bidrage til mindre CO2 i atmosfæren efter opførelsen end før.

Udover træ vil byggematerialerne blandt andet bestå af genbrugsmursten, der vil blive brugt på en måde, så de igen vil kunne genbruges, hvis det engang skulle blive aktuelt. Et solcelleanlæg på taget skal levere bæredygtig strøm, ligesom udeområder og legepladsen får vild natur.

I Horsens kan man som borger nu aflevere en halv pakke gulvbrædder, en bunke fine mursten eller nogle køkkenskabe på genbrugspladsen og sikre, at materialerne bliver brugt på ny, oplyser kommunen.

Materialerne vil i første omgang blive brugt i nye kommunale byggerier, hvor genbrug og genanvendelse af byggematerialer skal indgå. Fx vil der i byggeriet af en ny daginstitution blive genbrugt mursten fra Fængslet, mens en anden ny daginstitution arbejder på at blive DGNB Guld-certificeret inden for bæredygtigt byggeri.

Også i byggerier på genbrugspladser i Horsens og Brædstrup vil der indgå genbrugsmaterialer - op til 65 pct.

I Thisted har Thy Hallen som en af de offentlige bygninger i kommunen, der bruger meget strøm, fået monteret 308 solpaneler på en sydvendt tagryg, oplyser kommunen. Solcellerne vil kunne producere 115.000 kWh om året og dække omkring en femtedel af hallens strømforbrug.

Investeringen i anlægget blev muligt, fordi Energistyrelsen gav kommunen en plads i 20 MW-puljen, hvor kommunen havde været skrevet op siden 2014, fremgår det lakonisk. Det er stadig kun gennem denne ramme, at kommuner i dag kan få lov at opstille solcelleanlæg, da de ellers vil være i konkurrence med energiforsyningsselskaber.

Fra Frederikshavn kan nævnes, at Skagen Havn er godt i gang med at omstille sin egen drift i bæredygtig retning - med en ambition at være klimaneutral i 2030. Det gælder i første omgang udskiftning af belysning til LED-lys, gradvis overgang til elbiler og brug af miljøasfalt.

I næste omgang kan nævnes Skagen Circle, der handler om at genbruge det proteinholdige procesvand fra fiskeindustrien til at lave biogas, der kan indgå i varmeforsyningen samt landstrøm til skibe. Det vil kunne reducere CO2-udledningen fra havnen med op til 85 pct. samt reducere støj og give renere luft.

KOL - grøn energi