dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Ifølge kritikere er indkøbere af salt og fosfat fra Vestsahara med til at støtte Marokkos brud på menneskerettighederne i landet. (Foto: WSRW)

'Blod-salt' skal gøre danske veje sikre

Den danske salt-leverandør Dansk Vejsalt A/S har bestilt en ladning salt, der formentlig stammer fra det Marokansk-besatte Vestsahara

En ladning på 4000 ton salt, der skal gøre danske veje vintersikre, stammer ifølge organisationen Afrika Kontakt formentlig fra Vestsahara, der siden 1975 har været besat af Marokko. Ifølge organisationens kilder skulle Dansk Vejsalt have købt i alt 24000 ton salt, selvom både FN og en række organisationer mener, det er et brud på Folkeretten.

- Danske vinterveje bør ikke afises på bekostning af menneskerettigheder. Dansk Vejsalt bør omgående standse sin import af salt fra de besatte områder, siger Morten Nielsen fra Afrika Kontakt.

Erik Haagen, Vestsahara-ekspert og formand for organisationen Western Sahara Resource Watch (WSRW), der holder øje med udenlandske selskabers opkøb af naturressourcer fra Vestsahara, peger på, at den danske virksomheds opkøb er ulovligt:

- Saltindustien i det besatte Vestsahara er netop startet op, og eksporten af salt fra Vestsahara til Dansk Vejsalt er den første eksport, vi har kunnet dokumentere, siger Erik Haagen.

Danske virksomheder har tidligere været under skarp kritik i forbindelse med Vestsahara, blandt andet for deres medvirken til eksport af fosfat, der bruges til at fremstille gødning. Dansk Vejsalt har nu søgt hjælp hos Udenrigsministeriet og ønsker ikke at kommentere sagen:
- Vi har handlet i god tro. Nu afventer vi et svar fra Udenrigsministeriet, før vi foretager os noget videre, siger Mik Meyer, medindehaver af Danske Vejsalt A/S, til dknyt.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/blod-salt-skal-goere-danske-veje-sikre

GDPR