
BORNHOLM: De særlige forhold på Bornholm - at øen af geografiske grunde ikke har naboer, der hurtigt kan komme til hjælp ved ulykker og katastrofer - var ikke nok til, at forsvarsminister Nicolai Wammen (S) på et samråd fornylig ville garantere, at der fremover også vil være et statsligt beredskab på øen.
Ministeren var kaldt i samråd af beredskabsordfører Nikolaj Villumsen (EL) og blev suppleret af de to bornholmske folketingsmedlemmer Jacob Lund (S) og Peter Juel Jensen (V), som samlet gjorde rede for bekymringen på Bornholm, hvor man bl.a. har som vilkår, at storme og hårdt vejr kan gøre transport til og fra øen umulig, som det senest var tilfældet under stormen Alexander i december 2014.
- Vi er jo lidt alene derude, som Jacob Lund udtrykte det - og nævnte, at det på grund af den isolerede placering vil være nødvendigt med større mængder af materiel og udstyr, så man kan klare sig i flere døgn uden assistance udefra.
I dag er der et samarbejde mellem det kommunale beredskab og et statsligt beredskabscenter, der er bemandet af værnepligtige - og som bl.a. var i aktion fornylig ved en større brand i Rønne. Og overvejelserne på øen går nu på, om det statslige beredskab enten skal reduceres eller helt fjernes, for at de overordnede sparemål, som ligger i hele strukturændringen på det landsdækkende beredskab, kan opnås.
Nicolai Wammen ville ikke foregribe begivenhedernes gang og henviste til, at der andre steder i landet også er særlige forhold, der skal tænkes ind i helhedsløsningen: De frivillige brandværn i Sønderjylland, byer med særlige risikovirksomheder og omåder, der er særligt udsat for storm og regnskyl.
20 med eller uden?
Jacob Lund fik således heller ikke svar på, om Bornholm tæller med i aftalen mellem regeringen og KL om maksimalt 20 beredskaber: Er det 20 beredskaber plus Bornholm eller 20 beredskaber inklusive Bornholm?
Peter Juel Jensen fik derimod bekræftet, at ministeren mener, at ti særligt beskrevne hændelsestyper, risikobilleder, som beredskabet over hele landet skal kunne håndtere, også skal kunne håndteres på Bornholm.
Nikolaj Villumsen fik ikke svar på, hvorvidt ministeren ville anse et kommende beredskab på øen som lige så velfungerende og bæredygtigt med et statsligt beredskab som uden. Han valgte i stedet selv at konkludere på samrådet, at når der gennemføres store kommunale ændringer i beredskabet, uden at man kender den fremtidige statslige struktur, men skal spille op ad, så famler man reelt i blinde.
Wammen opfordrede til tålmodighed, henviste til det interne arbejde, der er i gang i ministerir og styrelser, og mente, at der i efteråret vil kunne trælfes de relevante politiske beslutninger om strukturen.
Lyt selv til samrådet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.