
KØBENHAVN: Christiania er et af landets største turistattraktioner med en halv million besøgende hvert år, og det slider på området. Det mener christianitterne selv, der på trods af status som fristad, har anmodet Københavns Kommune om økonomisk hjælp til områdefornyelse og renovering af bygninger. Det skriver DR København.
Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation med Teknik- og Miljøborgmester, Morten Kabell (EL) i spidsen har i første omgang afsat en halv million til at undersøge behovet for renovering.
- Det er nye tider. Man føler, at man er en del af København. Det ser jeg som positivt, for så kan vi gøre noget ved bygninger og boliger. Det er et signal om, at København hænger sammen, siger Morten Kabell til DR København.
Kampesten og ulovligheder
De Konservatives leder i Borgerrepræsentationen, Jakob Næsager, er dog stærkt kritisk overfor bevillingen til Christiania. Han har stemt imod forslaget, da han ikke mener, at byfornyelse på Christiania er en opgave for Københavns Kommune, når christianitterne ikke følger alle kommunens øvrige regler.
Han deler heller ikke borgmesterens udlægning af, at anmodningen er en fremstrakt hånd fra christianitterne.
- Københavns Kommune har betalt en cykelsti igennem Christiania. Men christianitterne vil kun have, at den er til dem selv og ikke er til gennemkørsel. Derfor har de lagt kampesten på stien. De blokerer og begår ulovligheder, når det ikke går deres vej. Men de vil gerne have del i kommunens penge. Sådan spiller klaveret ikke, siger han til DR København.
Partnerskabsaftale
Den udlægning er Knud Foldshack, advokat og talsmand for Christiania-fonden, ikke enig i.
- Der kommer op mod en million turister om året. Vi skal sørge for, at christianitterne kan have deres private liv samtidig med, at Christiania er åben for alle. Det kræver ressourcer, og derfor prøver vi at lave en partnerskabsaftale med Københavns Kommune, siger han og understreger, at christianitterne vil betale en del af renoveringen selv.
Når vurderingen er klar, kan christianitterne søge om at få del i byfornyelsespuljen, der typisk er på 30 mio. kr. Ingen ved endnu, hvad byfornyelsen kommer til at koste. Hvis kommunen giver Christiania en del af fornyelsesmillionerne, kommer det ikke til at betyde, at Københavns øvrige borgere får nemmere ved at få en bolig i fristaden.
Det er ikke kommunens opgave at sikre. Fonden Christiania kan som alle andre grund- og bygningsejere og foreninger søge om byfornyelse. Det er ikke anderledes. Det er op til de regler, der gælder der, siger Morten Kabell til DR København.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.